Arnavutluk Cumhurbaşkanı Meta Kosova'da

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ile bir araya geldi.



Thaçi, Kosova'yı ziyareti kapsamında mevkidaşı Thaçi ile görüştü.

Ortak basın toplantısı düzenleyen iki liderden Meta, Arnavutluk'un Kosova'yı uluslararası tanınırlık çabalarında desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz seyahat konusuna da değinen Meta, Kosovalılardan, AB engelinden kurtulmak amacıyla Arnavutluk vatandaşlığına talep olduğunu bildirdi.

Meta, "Ülkedeki yerel seçimlerin ardından Kosova'daki politikaların AB ve Karadağ ile daha aktif bir diyalog çerçevesinde bu engeli aşacağını ümit ediyorum. Sadece vize meselesi söz konusu değil. Tüm Avrupa perspektifleri engellerinin aşılması Kosova vatandaşları için çok önemli bir mesele. Sadece Kosova için değil tüm Batı Balkan ve Avrupa için hayati bir mesele." dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi de Arnavutluk'un, Kosova'ya hem diplomatik hem de ekonomik anlamda yardım ettiğini söyledi.

Thaçi, AB'nin, Kosova vatandaşlarının birlik bölgesinde serbest dolaşımına "izolasyon" getirmesiyle Kosova vatandaşlarının tek umudunun Arnavutluk vatandaşlığı almak olduğunu söyledi.

Toplantının sonunda Thaçi, Meta'ya Kosova'nın özgürlük ve bağımsızlığına sunduğu katkılardan dolayı devlet nişanı takdim etti.

Meta, ülkedeki temasları kapsamında Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj ve Meclis Başkanı Kadri Veseli ile de bir araya geldi.

Kaynak: AA