3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu'nun Ardından

AEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökbel: 'Sempozyumumuz çok verimli geçti. Bildiriler gerekli düzenlemelerin ardından kitap haline getirilecek'

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri Uluslararası Ahilik Sempozyumu'ndaki yerli ve yabancı bilim insanlarının sunduğu bildirilerin kitap haline getirileceğni söyledi.

AEÜ Rektör Yardımcısı Gökbel, Bağbaşı Yerkeşesi'nde düzenlediği değerlendirme toplantısında, 7 ülkeden 77 akademisyenin katıldığı 3 günlük sepmpozyumda Ahilik ve etkileriyle ilgili çok değerli bildirilerin sunulduğunu ifade etti.

Sempozyumun sonunda yerli ve yabancı akademisyenlerin Kırşehir'deki Ahi Evran-ı Veli, Aşık Paşa, Cacabey, Ahmedi Gülşehri ve Yunus Emre gibi tarihi kişilerin türbelerini ziyaret ettiklerini dile getiren Gökbel, kentin kültürel değerlerine hayran kaldıklarını aktardı.

Bu sempozyumu gelecek yıllarda düzenlemeye devam etmeyi planladıklarını vurgulayan Gökbel, şöyle devam etti:

"3 gün süren ve 3 farklı salonda 21 oturumla gerçekleştirilen sempozyumda 71 bildiri sunuldu. Bu yıl ki Uluslararası Ahilik Sempozyumu'nun konusu '3. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri' oldu. Aslında biz önümüzdeki yıl 'Osmanlı Devleti'nde Ahilik' konusunu işlemeyi planlıyorduk. Fakat sempozyuma katılan bilim insanlarımız bu başlığın çok geniş olduğunu ve derinlemesine incelenemeyeceğini belirttiler. Biz de konuyu ikiye bölerek sempozyum temalarını '13. Yüzyıl Osmanlı Devletinde Ahilik' ve '14. ve 15. Yüzyıllarda Osmanlı Devletinde Ahilik' olarak belirledik.”

Bundan sonraki sempozyumların Ahilik Haftası Kutlamaları'nda yapılacağını aktaran Gökbel, bu sempozyumdaki bildirileri kitap haline getirerek tarihe ışık tutmayı hedeflediklerini belirtti.

Gökbel, "Sempozyumumuz çok verimli geçti. Bildiriler gerekli düzenlemelerin ardından kitap haline getirilecek. Ahiliğin ortaya çıkışı ve etkileri anlamında tarihe ve geleceğe ışık tutumayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA