14. TÇMB Uluslararası Teknik Semineri

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Tüzün: 'Yüz yılı aşkın süredir Türkiye'de kalkınma ve büyümenin baş aktörlerinden olan Türk çimento sektörü, bugün üretimde Avrupa birincisi, dünyada ise en önemli dördüncü üreticidir'.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün, Türk çimento sektörünün üretim bazında Avrupa birincisi olduğunu söyledi.

TÇMB tarafından Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki bir otelde gerçekleştirilen "14. TÇMB Uluslararası Teknik Semineri"ne katılan Tüzün, alternatif yakıt ve ham madde kullanımı, enerji optimizasyonu, yenilenebilir enerji kullanımı konularını ele alacaklarını belirtti.

Çimento sektörünün her zaman en son teknoloji ve uygulamaları kullandığını, çevreye ve gelecek kuşaklara karşı olan sorumluluklarını ön planda tuttuğunu kaydeden Tüzün, "Sürdürülebilir bir üretim ve büyüme yönündeki kararlılığımız ve proaktif yaklaşımımız, sektörü bugün geldiği noktaya taşımıştır. Yüz yılı aşkın süredir Türkiye'de kalkınma ve büyümenin baş aktörlerinden olan Türk çimento sektörü, bugün üretimde Avrupa birincisi, dünyada ise en önemli dördüncü üreticidir." dedi.

Sektörde 54'ü entegre, 18'i öğütme ve paketleme tesisi olmak üzere toplam 72 üretim tesisi bulunduğuna dikkati çeken Tüzün, 18 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlandığını vurguladı.

Tüzün, sektörün kniker kapasitesinin 2016 sonu itibarıyla 80 milyon ton olarak gerçekleştiğin dile getirerek, şöyle konuştu:

"Üretimin, planlanan kapasite artışlarıyla 2017 sonunda 82 milyon 500 bin ton, 2018 sonunda ise 85 milyon ton civarında bir kapasiteye ulaşacağını bekliyoruz. Bu 85 milyon ton knikerin çimento olarak eş değeri de yaklaşık 110 milyon ton olarak gerçekleşecektir. 2017'nin 7 aylık verilerine baktığımızda büyümenin yüzde 2'ler seviyesine geldiğini görüyoruz. Yıl sonu itibarıyla çimento sektöründeki büyümenin ise yüzde 4-5 civarında olmasını bekliyoruz."

Tüzün, sektörün 100'ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirerek pazardaki gücünü her geçen gün artırdığını ifade etti.

Rusya İnşaatçılar Birliği Çimento Komitesi Başkanı Eduard Bolshakov ise Rusya'da 100 civarında Türk inşaat firmasının faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Türk şirketlerinin 2020 yılı itibarıyla Rusya'daki taahhüt seviyesinin 50 milyar dolara ulaşacağını aktaran Bolshakov, "Rusya ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkiler, bizim de şahit olduğumuz yatırım faaliyetlerine katkıda bulunacak ve iş birliği açısından yeni ufuklar açacaktır." dedi.

Hindistan Çimento ve Yapı Malzemeleri Ulusal Konseyi Eş Direktörü S.K. Breja ise son yıllarda büyüme gösteren çimento sektöründe yüzde 7'lik payla dünyada ikinci sırada olduklarını söyledi.

Yıllık çimento üretiminin 125 milyon ton olduğunu belirten Breja, "280 milyon tona eş değer üretim kapasitesi olan tesislerimizin yüzde 99'u çevreye duyarlıdır." diye konuştu.

İtalya Çimento Üreticileri Birliği üst Yöneticisi (CEO) Giuseppe Schiltzer de 2008'de yaşanan kriz nedeniyle sektörde yatırımlarda kesintiye gidildiğini kaydetti.

İnşaat yatırımlarının çok düşük seyrettiği bir dönemden geçtiklerini dile getiren Schiltzer, "Son birkaç yıldır İtalya'da siyasi istikrarsızlık da gündemde. Bu da özellikle yatırımları olumsuz etkiliyor. İnşaat sektöründeki gerileme 12 yıldır devam ediyor. Kriz öncesinde bizler çok fazla inşaat yaptık ve şimdi de bunun borcunu ve bedelini ödüyoruz. Çimento sektöründe de yüzde 60'lık daralma yaşandı." dedi.

Seminer, 13 Ekim’de sona erecek.
Kaynak: AA