Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan Osmanlı-Almanya İlişkileri

'Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı Almanya İlişkileri' adlı kitap, yarın başlayacak Frankfurt Kitap Fuarı'nda ilk kez okuyucuyla buluşacak.

"Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı- Almanya İlişkileri" adlı kitap, yarın başlayacak Frankfurt Kitap Fuarı'nda ilk kez okuyucuyla buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkçe ve Almanca dillerinde hazırlanan kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in koleksiyonunda yer alan fotoğraflardan oluşan özel seçkiye yer verildi.

Türk ve Alman toplumları arasındaki ilişkilerin tarihi boyutunu ve derinliğini fotoğraflar üzerinden okuma şansı sunan kitap, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen proje kapsamında hayata geçirildi.

Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Melek Özyetgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafın, Sultan II. Abdülhamid'in hayatında ayrı bir yeri olduğunu belirterek, "Sultan Abdülhamid, İmparatorluğun her tarafında medeniyet değerlerini fotoğrafla tespit ettirmiş, hatta bu anlamda yurt dışında çekilmiş fotoğrafları da edinmeye çalışmıştır. Sonuçta Yıldız Sarayı'nda tüm dünyanın görsel çeşitliliğini bir araya getiren hazineler değerinde bir koleksiyonun oluşmasını sağlamıştır." dedi.

Özyetgin, koleksiyona ilişkin de bilgi vererek, "Kitapta yer alan fotoğrafların ait olduğu Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu, her biri sanat eseri değerindeki 911 albüm içinde yer alan 36 bin 585 fotoğrafla 19. yüzyılın tüm zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne serer. Bugün İstanbul Üniversitesi, Nadir Eserler Kütüphanesi'nde özenle muhafaza edilen koleksiyon, kültürel mirasımız olarak taşıdığı değer yanında, dünya kültürü açısından da büyük öneme sahiptir." ifadelerini kullandı.

Bu koleksiyonun, ulusal ve uluslararası tanıtımının önemli olduğunun altını çizen Özyetgin, şunları aktardı:

"Yıldız Teknik Üniversitesi, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, koleksiyonun kültürel mirasımız açısından değerinin ortaya konulması ve tanıtılması için ilk çalışmamızı 2017'nin nisan ayında UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliğimiz ile birlikte Paris UNESCO'da 'Osmanlı-Fransa İlişkilerinde Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Karşılaşmalar/Kesişmeler/Tanışmalar' adlı sergi ve sergi kitabı çalışmasıyla başlattık. Bu çerçevede ele aldığımız ikinci çalışmamız Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden Osmanlı-Almanya ilişkilerine dair olandır. Sultan II. Abdülhamid dönemi, Avrupa’daki diğer devletler bir tarafa bırakılarak Almanya ile yakın ilişkilerin kurulduğu bir dönemdir. Bu dönemde Osmanlı devletinin hem devlet anlayışında hem ordusunun yapılanmasında hem de mülki yönetiminde Alman nüfuzunun etkisi büyük olmuştur."

Melek Özyetgin, kitapta yer alan fotoğrafların Osmanlı-Almanya ilişkilerinin değişik boyutlarını görsel bir hazine üzerinden okunmasına imkan verdiğini anlatarak, "İki toplum arasında geçmişten bugüne kurulacak kültürel köprülerden biri olmasını arzu ettiğimiz bu çalışmanın, iki toplumun ortak yaşanmışlıklarına bir pencere açmasını ve Türk-Alman dostluğunun tarihine bir katkı sağlamasını diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kitapta yer alan fotoğraflar, kasım ayı sonunda Berlin Büyükelçiliği salonunda da sergilenecek.
Kaynak: AA