Tayvan'dan Kendini Yönetme Özgürlüğü Vurgusu

Tayvan lideri Tsai, Tayvan'ın kendi geleceğine karar verme hakkını ve kendini yönetme özgürlüğünü koruyacaklarını vurguladı.

Tayvan Lideri Tsai Ing-wen, adanın "kendini yönetme özgürlüğünü ve demokratik sistemini savunacaklarını" söyledi.

Tsai, Tayvan’ın Ulusal Günü dolayısıyla başkent Taipei'de yaptığı konuşmada, Tayvan’ın kendi demokrasisinin korunması ve reformların hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Tayvan'da ve bölgede barış ve istikrarı sürdürmek için çalışacaklarını belirten Tsai, "Adanın kendi özgürlüğü, demokrasi ve yaşam tarızını koruyarak halkının kendi geleceğine karar verme hakkını güvenceye alacağını" dile getirdi.

"Tayvan’ın Çin Ana Karası'na karşı iyi niyetinin ve çabalarının süreceğini" ifade eden Tsai, öte yandan "baskılara boyun eğmeyeceklerini, Tayvan’ın yeni uluslararası düzende kendi yerini bulacağını" söyledi.

Tsai, Tayvan ordusunun rehavete kapılmadan hem adayı savunduğunu hem de Tayvan etrafındaki hava ve deniz sahalarını yakından izlediğini belirtti.

Destekçileri adanın bağımsızlığından yana olan Demokratik İlerleyiş Partisinin lideri Tsai'ın geçen yılki seçimlerin ardından iktidara gelmesi sonucu Pekin, Tayvan ile doğrudan iletişim kurmasını sağlayan "Kırmızı Telefon Hattı"nı tek taraflı olarak askıya almıştı.

Pekin yönetimi, son iki yılda Tayvan’ı tek Çin’in temsilcisi olarak tanıyan Latin Amerika ülkesi Panama ve Afrika ülkelerinden Gambia ve Sao Tome ve Prinsipe ile diplomatik ilişkiler kurmuştu. Pekin'in bu hamlelerinden sonra Tayvan'ı tanıyan ülke sayısı, 20’ye gerilemişti.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Pekin yönetimi, Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil edebileceğini savunuyor.

Çin, Tayvan'ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceği eyaleti olduğunu savunuyor.

Kaynak: AA