Kabızlık Sorunu Çeken Çocuğu İçin Keçi Beslemeye Başladı

Sivas’ta yaşayan Serkan Çakar kabızlık sorunu yaşayan çocuğu için arayışa girdi. Keçi sütünün kabızlığa olan faydalarını öğrenen Çakar, uzun süre aramasına rağmen süt bulamayınca keçi alarak beslemeye başladı.

Kabızlık Sorunu Çeken Çocuğu İçin Keçi Beslemeye Başladı
Sivas merkezde yaşayan avukat katibi Serkan Çakar çocuğunun kabızlık sorunu çekmesi nedeniyle araştırma yapmaya başladı.

İnternette çocuğu için araştırma yapan Çakar, keçi sütünün anne sütüne daha yakın geldiğini ve birçok hastalığa çare olduğunu öğrendi. Kentte keçi sütü aramaya başlayan Çakar, sütü bulamayınca 7 yıl önce 5 keçi alarak hem çocuğunun hastalığı için hem de boş vakitlerini değerlendirmek için keçi beslemeye başladı.

Çakar, ürettiği keçi sütünün bir kısmını çocuğu için alırken bir kısmını ise akrabalarından hasta olanlara veriyor.

Çocuğunun kabızlık sorunu olduğu için keçi beslemeye karar verdiğini belirterek, "Çocuğumun sindirim sistemi ile alakalı sorunları vardı. Kabızlık sorunu çekiyordu. Anne sütü de bir nebze yetersiz kaldığını düşünüyorduk. Hem yetersizliğinin önüne geçebilmek için hem de çocuğun sindirim sistemindeki rahatsızlığın keçi sütünden düzelebileceğini araştırdık. İnternette çeşitli araştırmalar yaptım. Kabızlığa, sindirim sisteminin rahatlamasına ve diş kemik gelişimine faydalı olduğundan dolayı keçi alamaya karar verdik. Yaklaşık 5 tane keçim var. Keçi alamaya karar vermeden önce çok aradık keçi sütü bulamadık. Bulduklarımızın da fiyatları çok yüksekti. Marketlerde pastörize süt bulunuyor ama onları da almak istemedik. Organik olsun istedik. Keçilerimizi aldık. Burada sağıyoruz. Kendi kullandığımızı kullanıyoruz. Peynir olarak da yapıyoruz. Evde tüketmek için. Bunu gören rahatsızlığı olan akrabalarımız istedi sütümüz fazla olduğu zamanlarda onlara yardımcı olmak içinde dağıtıyoruz" dedi.



"Türkiye’de pek bilinmiyor"

Çakar, Türkiye’de keçi sütünün faydalarının pek bilinmediğini ifade ederek, "Yurt dışındaki ülkelerde keçi sütünü marketlerde satıyorlar. Organik olarak. Özel marketler açıyorlar keçi sütü ile alakalı. Ama Türkiye’de pek bilinmiyor. Keçi sütü gerçekten anne sütüne çok yakın bir süt. Keçiler zaten her şeyi yemezler. Radyasyon olan hiçbir şeyi yemezler. Seçicidirler. Meraya çıktıkları zaman her şeyi yemezler. Mesela inekler öyle değil önüne gelen her şeyi yerler. Keçi verdiğiniz her şeyi yemez. O yüzden de sütü daha kalitelidir. Keçi sütü egzamaya çok faydalı. Sindirim sistemini rahatlatıyor. Diş kemik gelişiminde faydalı. Vücuda enerji veriyor. Biz sadece sabah erken saatlerde sağıyoruz. Sonra keçileri yaymaya çıkarıyoruz. Keçi az olduğu için ortamda müsait. Bir kaç saat yaymak yeterli geliyor. Ama bunu hem hobi olarak hem de ihtiyacımızdan dolayı keçilerle böyle yaşıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA