Isı Pay Ölçer Taktırmayan Sitelere Ceza

Isıtma, soğutma havalandırma sektörünün lideri Biytaş, ısı gider paylaşım sistemleri alanında da anahtar teslimi hizmet veriyor.

Isı Pay Ölçer Taktırmayan Sitelere Ceza
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Bursa bölgesinde tüketim verilerinin toplanması ve faturalandırılması alanında yetki belgesi olan Biytaş müşterilerine bu alanda da hizmet veriyor. Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen, Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca merkezi sistem ile ısınan binalarda, ısınma giderinin daire veya metrekare başına bölünmesi yerine ‘ısı pay ölçer’ adı verilen elektronik ısı ölçerlerin kullanılmasının ve ısıtma giderlerinin bu şekilde paylaştırılmasının mecburi olduğunu söyledi.

Gülçimen, merkezi sistemle ısınan binalarda ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarlarına bağlı olarak taksimini sağlayan ve adına ‘ısı pay ölçer’ denilen sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere ‘Kabahatler Kanunu’na muhalefet suçundan yüksek miktarda ceza kesildiğini belirterek, “Sektördeki 32 yıllık tecrübeimiz ile bu dönüşümleri yapıyoruz” dedi.

Suat Gülçimen şu bilgileri verdi:

“Kanunen daire içindeki radyatörlerin tek kolondan beslenmesi, yani daire içinde dağıtım kolektörü olması halinde ise ısı pay ölçer yerine daire girişlerinde kalorimetre, yani ısı sayacı takılması gerekiyor. Isı pay ölçer veya kalorimetre takılmasının yanı sıra her bir radyatöre termostatik vana takılması mecburiyeti vardır. Bunlara ilaveten termostatik vanaların oluşturacağı hidrolik dengesizlikleri gidermek için de kazan dairesindeki mevcut sirkülasyon pompalarını farklı basınç ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompaları ile değiştirmek gerekiyor.”

Suat Gülçimen, firmalarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaparak, merkezi ısıtma ve sıcak su sistemlerinde ısınma ve sıhhi sıcak su giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmelik çerçevesinde, “ölçüm şirketi” ve “bölgesel ısı dağıtım satış şirketi” olarak yetki belgesine sahip olduğunu söyledi.

Bu yetki belgesine sahip bölgedeki ilk firma olduklarının altını çizen Gülçimen, “Bu alanda önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Birikimlerimizi apartman ve site yönetimleri ile ücretsiz olarak paylaşıyoruz. Bize başvuran yöneticilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Binalar ve siteler için en uygun çözümü sunuyoruz. Ayrıca sayaç okuma ve faturalandırma hizmetini de veriyoruz” dedi.

Suat Gülçimen, yeni kanuna uygun olarak ısı ölçüm cihazlarının kurulumu, tüketim verilerinin toplanması, sayaç okuma, faturalama, mevcut tesisatta yapılması gereken değişiklikler dâhil tek merkezden çözüm ürettiklerini söyledi.

Gülçimen, “Isı pay ölçerler, kalorimetreler, su sayaçları, termostatik vanalar, M-bus sistemleri, frekans kontrol sistemleri ve ısı istasyonları cihazlarının satış ve montajını yaparak bu alanda, Bursa ve yakın çevresi başta olmak üzere ülke genelinde hizmet verecek sağlam bir alt yapı oluşturduk. Apartman ve site yöneticilerimiz bizi aradıklarında onlar için gerekli hızlı ve güvenilir çözümleri anında üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA