Hevenk Ettikleri Meyveleri Kışın Tüketiyorlar

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde vatandaşlar, hevenk adıyla da bilinen ipe dizdikleri meyveleri ambarda ve kilerde tavandan asarak soğuk hava deposuna gerek duymadan ilkbahara kadar saklıyor.

Hevenk Ettikleri Meyveleri Kışın Tüketiyorlar
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde vatandaşlar, meyveleri kışın tüketmek üzere ipe dizip ambarda ve kilerde tavana asarak saklıyor. Ormanağzı köyünde yaşayan Osman Aktürk, üzüm, elma, armut, kavun, karpuz gibi meyveleri ipe dizerek ilkbahara kadar tazeliğini koruyacak şekilde saklayabildiklerini belirtti.

Dalından topladıkları meyvelerin çürük ve hasarlı olanlarını ayıkladıktan sonra özenle ipe dizdiklerini aktaran Osman Aktürk, "Biz buna hevenk diyoruz. Sebze ve meyvecilikle uğraşıyoruz. İpten düşmeyecek şekilde meyveleri ipe diziyoruz. Asılı bir halde soğuk hava deposuna ihtiyaç duymadan kışın da bu meyveleri rahatlıkla tüketebiliyoruz, misafirlerimize ikram ediyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Afşin Aktürk ise ambarlarda sakladıkları meyveleri ilkbahar mevsimine kadar taze olarak tüketmek için bu yöntemi kullandıklarını söyledi.

Kaynak: İHA