Hafriyat Kamyonu Faciasında Sanık Babaanneye Ceza Verilmedi

Sarıyer’de 5 yaşındaki Yaren Aluç’un hafriyat kamyonu altında kalarak hayatını kaybetmesine ilişkin davada, torununun ölümden sorumlu tutularak 6 yıla kadar hapsi istenen babaanneye ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Mahkeme, kamyon sürücüsü Erdal Yavuz’u “ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 yıl 4 ay hapse çarptırırken, olay yerine aracını park eden 3 şoförün ise beraatine hükmedildi.

İstanbul Sarıyer ‘de 12 Aralık 2016 tarihinde 5 yaşındaki Yaren Ebrar Aluç’un hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, hafriyat kamyonu şoförü Erdal Yavuz(48) ,Yaren’in babaannesi Hatice Aluç(71) ve kazanın meydana geldiği yol kenarına park eden 3 sürücünün yargılandığı davada karar açıklandı.

İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar Erdal Yavuz, Sandy Yahni ve Mehmet Sami Erdoğan ile avukatları katıldı.

Aluç ailesini ise avukatları temsil etti.

Duruşmada söz alan Aluç ailesi avukatları, kamyon şoförü ile diğer araç şoförleri hakkındaki şikayetlerinin devam ettiğini belirtirken, “Kazaya karışan aracın öncelikle binek araç olmadığını, dar bir yolda ileri geri yaparken babaanne Hatice Aluç’u yanılttığını söylemek isteriz. Vefat eden çocuğun müvekkilin torunu olması ve yine bu kazada müvekkilin ağır şekilde yaralanması dikkate alınarak Hatice ALuç hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Daha sonra söz verilen diğer sanıklar da beraatlerini istedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, kişisel ve ailevi durumu bakımından artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olduğu gerekçesiyle sanık Hatice Aluç hakkında, “ceza verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Sanık Erdal Yavuz’un taksirle Hatice Aluç’u yaralama, Yaren Ebrar Aluç’un ise ölümüne sebebiyet verme eylemi nedeniyle 4 yıl hapsine hükmetti. Sanığın duruşmalardaki olumlu davranışlarını dikkate alan mahkeme, Yavuz’un bu cezasını 4 yıl 6 aya indirdi.

Mahkeme, olayın meydana geldiği yol kenarına araç park ederek, kazaya neden oldukları iddia edilen araç sürücüleri Abdullah Derya, Mehmet Sami Erdoğan ve Sandy Yahni’nin beraatlerine karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, “şikayetçi-sanık” babaanne Hatice Aluç’un “taksirle birinin ölümüne neden olmak” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar, kamyon şoförü Erdal Yavuz ile yol kenarına park eden Abdullah Derya, Mehmet Sami Erdoğan ve Sandy Yahni’nin ise “taksirle bir kişinin ölümüne bir kişinin ise yaralanmasına neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi istenmişti. İddianamede kamyon sürücüsünün trafik kurallarını ihlal ederek Yaren’in ölümüne, babaannesinin yaralanmasına yol açtığı, babaanne Hatice Aluç’un yine trafik kurallarını ihlal ederek torununun ölümüne sebebiyet verdiği diğer 3 araç sürücüsünün de Vatan caddesinin her iki yönüne araçlarını park ederek Yaren’in ölümüne, babaannesinin yaralanmasına neden oldukları belirtilmişti. Olay sonrası tutuklanan kamyon şoförü Erdal Yavuz, 6 aylık tutukluluk süresinin ardından 13 Haziran 2017 tarihli duruşmada tahliye edilmişti.
Kaynak: İHA