Göçebeler Yaylalardan Dönmeye Başladı

Kütahya’nın Şaphane ilçesinde küçükbaş hayvan otlatarak yaptıkları peynir ve süt ile geçimlerini sağlayan göçebeler, sonbaharın gelmesiyle dönüşe geçti.

Göçebeler Yaylalardan Dönmeye Başladı
İlçede yaz aylarını yaylalarda geçiren göçebeler, Mayıs ayı başından beri bulundukları Akdağ yaylalarından dönmeye başladılar. Kızılkoltuk ve Gürkuyu köylerinden yaylalara çıkan göçebeler köylerine döndü.

Şaphane Gürkuyu köyü muhtarı Yasin Yavuz, Şaphane’deki göçebelerin genellikle zengin bitki örtüsü ve yazın havası serin olan Akdağ yaylalarına gittiğini, 3 ay yaylada kalan köylülerin, havaların soğumaya başlamasıyla dönmeye başladığını aktardı. Muhtar Aslan, "Yaylalar, geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler için büyük önem taşıyor. İlkbahar boyunca elde ettiği sütü satan köylüler, daha sonra kışlık peynirini, yağını temin ettikten sonra yayladan iniyor" diye konuştu.

Senenin 5 ayını yaylalarda geçirdiğini söyleyen 55 yaşındaki Makbule Karadağ, ’’Biz ekmek için yaylalardayız. Senelerdir bu düzene alıştık. Sütümüzü, peynirimizi dağlarda yaparız. Alıcılar yaylaya yanımıza kadar gelir. Yazın biriktirdiğimiz süt peynir parasıyla kış geçiririz’’ diye konuştu (YD - EFE)
Kaynak: İHA