Bakan Yardımcısı Ceylan Açıklaması 'Çevre Yatırımları Yapılmazsa En Ağır Cezayı Uygularız'

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük’te faaliyet gösteren KARDEMİR ve MARZİNC fabrikalarını çevre yatırımı konusunda uyarılarda bulunarak, “Taahhüt edilen yatırımlar yapılmazsa en ağır cezayı uygularız” dedi.

Bakan Yardımcısı Ceylan Açıklaması 'Çevre Yatırımları Yapılmazsa En Ağır Cezayı Uygularız'
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Çevre İl Müdürlüğünde basın toplantısı yaparak, çevre konusunda Türkiye’nin, birçok gelişmiş Avrupa, Batı ülkelerinin çok daha ötesinde sorumluluklar taşıyan ve sorumluluklar üstlenmiş bir ülke olduğunu söyledi.



“Çevre konusunda gerçekten Türkiye çok ileride”

Çevre konusunun kendileri açısından çok önemli olduğunu ve hayati öneme haiz bir konu olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Ceylan, “Çevre bize emanet diye düşünüyoruz. 15 yıllık AK Parti iktidarları döneminde birçok alanda reform niteliğinde işler yaptık. Bir taraftan sanayi büyümesini gerçekleştirirken bir taraftan da çevre alanında da gerçekten çok önemli icraatları, reformları gerçekleştirdik. Çünkü çevreye duyarlıyız. AK Parti iktidarı olarak insan odaklı politika izliyoruz. Her şey insan için diyoruz. İnsanımızın sağlığı her şeyin üstünde. O açıdan çevreyi önemsiyoruz. Çevre konusunda gerçekten Türkiye birçok gelişmiş Avrupa ve Batı ülkesinden çok daha ötesinde sorumluluklar taşıyan ve sorumluluklar üstlenmiş bir ülkedir. Bugün birçok ülke ABD bile Kyoto anlaşmasına, Paris anlaşmasına imza atamazken Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çok cesaretli bir şekilde Türkiye bugün Paris anlaşmasına da imza atmıştır” dedi.



Doğalgaz kullanımı hava kirliliğini azalttı

Karabük’te son günlerde hava ve çevre kirliliğiyle ilgili bir gündemin oluştuğunu da ifade eden Ceylan, “ Biz Karabük’ün kalkınmasını gelişmesini önemserken, bir taraftan da mevcut sanayi tesislerimizin çevreye duyarlı olması noktasında son derece duyarlıyız. Karabük’te doğalgaz’ın kullanımı ile hava kirliliği oldukça azaldı. Bir taraftan da havayı kirletme kaynağı olan sanayi tesislerimiz başta KARDEMİR olmak üzere tüm tesislere gerekli tedbirleri aldırdık. KARDEMİR epeyce çevre yatırımı yaptı ama bu yeterli değil. Zor gününde KARDEMİR’in yanında olan halkımız, şunu bekliyor; bacalar tütsün ama temiz tütsün. Çoluğumuza çocuğumuza o zehirli sili gazlar üretmesin istiyor Karabük halkı” diye konuştu.



Bakanlık olarak çevre kanunun çok katı kuralları var

6 başlıklı 23 çevre yatırımı konusunda KARDEMİR ile mutabakat sağladıklarını da anlatan Ceylan, “Bunların içinde en önemlileri Kok fabrikalarının tozsuzlaştırılması ve Sinter fabrikasının desülfürizasyonu var. Bunlar çok önemli. Karabük’ün havasını kirletmeyi önleyecek olan yatırımlar bunlar. Bunlar konusunda KARDEMİR yönetimi ile mutabakat imzaladık. Bu yatırımları 2 yıllık bir süreç için bu yılın sonuna kadar tamamlamayı taahhüt etmişlerdi. Ama gelin görün ki, ilerleme raporları çerçevesinde bunlara yeterince uyulmadığı ve gerçekleştirilmediği görüldü.

Bu çerçevede gerek İl Müdürlüğümüz gerekse Valilik kanalı ile iki defa yazı da gönderdik. 15-20 gün önce KARDEMİR yöneticileri geldi ve yeni bir plan sunarak, 2019 yılının Haziran’a kadar uzatan süre istiyorlar. Bizim istediğimiz iki önemli yatırımın çıkarıldığını görünce bunu kabul etmedik. Bunlar çevre yatırımı konusunda son derece önemli yatırım. Bunlar olmazsa olmaz şartımız budur. Bunları mutlaka yapacağız dedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu konuda kararlıyız. Bu yatırımlar mutlaka yapılacak. Bakanlık olarak çevre kanunun çok katı kuralları ve müeyyideleri de var. İnanıyoruz ve bekliyoruz ki, gerek KARDEMİR gerekse MARZİNC yönetimi bu tesisimize duyarlılık göstererek istediğimiz yatırımları yapacaktır” dedi.



“Sürekli takip edeceğiz ve enselerindeyiz”

OSB bölgesinde faaliyet gösteren MARZİNC fabrikası periyodik olarak denetlendiğini ve daha önce üretimi durdurma kararı ile çok ciddi parasal cezalar uygulandığını da sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan şunları söyledi:

“MARZİNC’in bacası bakanlığımızı tarafından 24 saat boyunca online olarak takip edilmektedir. MARZİNC’in başta çevre izinleri ve ÇED raporlarında öngörülen bazı yatırımları yapmadığını görüyoruz. Bakanlığımızdan gelen uzman arkadaşlarımız burada da incelemelerde bulunarak en ince denetime tabi tutacak. Büyük yaptırımlar yaptırmayı bize bırakmazlar. Kanunun verdiği en sonra çareyi bize kullandırmayacakları inancındayız. Bu toplantıyı bir avutma toplantısı olarak yapmıyorum. Daha ağır konuşmayayım çok ciddi bir şekilde bu işi ele alıyoruz. Sürekli takip edeceğiz ve enselerindeyiz. “

Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, toplantı kapsamında emekliliğe ayrılan Çevre İl Müdürü Mustafa Aynacı’ya plaket ve teşekkür belgesi takdim etti.
Kaynak: İHA