Bakan Tüfenkci, Somali Sanayi Ve Ticaret Bakanı Abdi İle Görüştü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: '(Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması) Umarız bu durum kalıcı olmaz. Sorunun diyalogla çözüleceğini düşünüyoruz. İş adamlarımızın, vatandaşlarımızın paniklemesine gerek yok' 'Bana intikal ettiği kadarıyla kapılardan şu ana kadar çevrilen bir Amerikan vatandaşı yok' 'Ekonomi Bakanlığımızın aldığı bir karar çerçevesinde 9 Ekim itibarıyla Rusya'dan ithal edilen adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğday için konsolosluk veya ticari ateşe onay şartı getirildi'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, "Umarız bu durum kalıcı olmaz. Sorunun diyalogla çözüleceğini düşünüyoruz. İş adamlarımızın, vatandaşlarımızın paniklemesine gerek yok." dedi.

Tüfenkci, Bakanlıkta, Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Sadık Abdullah Abdi ve beraberindeki heyetle görüştü.

Görüşmede, Türkiye-Somali ilişkilerinin Osmanlı dönemine kadar uzandığına işaret eden Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir dönem başlattığını söyledi.

Tüfenkci, Erdoğan'ın ziyaretinden bu yana Somali'ye insani yardımların devam ettiğinin altını çizerek, eğitim, sağlık, ulaştırma ve güvenlik alanlarına yayılmış destek ve çalışmaların bu ülkenin yeniden inşa sürecine katkı sağlama amacı taşıdığını dile getirdi.

Mogadişu'daki Askeri Eğitim Tesisi'nin de geçen ay itibarıyla faaliyetlerine başladığını belirten Tüfenkci, "Bu okulda Somali Ulusal Ordusu'nun yönetim kadrosunu oluşturacak subay ve astsubayları eğiterek Somali'nin ulusal güvenliğine elimizden geldiğince katkıda bulunacağız. Bu desteği ilerleyen dönemlerde de artırarak sürdüreceğiz." diye konuştu.

Tüfenkci, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Somali hükümetinin duruşu, örgütle ilişkili 2 okul ve 1 hastaneyi kapatması, örgüt mensuplarının sınır dışı edilmesi yönünde aldığı kararların memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Somali ile dış ticaret hacminin geçen yıl itibarıyla 118 milyon dolar civarında olduğunu anlatan Tüfenkci, ilerleyen dönemlerde bu rakamın çok daha yukarı taşınacağına inandıklarını bildirdi.

Tüfenkci, Türkiye'nin enerji, madencilik, balıkçılık ve tarım alanlarında engin tecrübeye sahip olduğuna değinerek, bu deneyimlerin Somali ile paylaşılabileceğini söyledi.

- "Kapılardan çevrilen bir Amerikan vatandaşı yok"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüfenkci, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin şunları kaydetti:

"Umarız bu durum kalıcı olmaz. Sorunun diyalogla çözüleceğini düşünüyoruz. Türkiye şoklara dayanıklı bir ülke, nice şoklar yaşadık. Elbette bu konuda hükümet olarak hangi adımları atacağımızı, neler yapacağımızı konuşuyoruz ve belirliyoruz. Bu noktada iş adamlarımızın, vatandaşlarımızın paniklemesine gerek yok. Üretim, ticaret ve hayatın olağan akışı devam eder, her şey bir vizeyle bağlantılı değil. Bu süreç de diyalogla çözülür. Bana intikal ettiği kadarıyla kapılarda şu ana kadar çevrilen bir Amerikan vatandaşı yok. Zaten uygulama yeni ve anında haberdar oldukları için vizesi olmayanlar zannederim yurda giriş teşebbüsünde bulunmadılar."

Tüfenkci, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun ardından sınır kapısının kapatılıp kapatılmayacağının sorulması üzerine de "Konuya yönelik tedbirlerden birisi de bu olabilir. Konuya ilişkin süreç devam ediyor. Başbakanımızın Irak ziyareti var. Burada o konular görüşüldükten sonra hükümetimiz karar verir. Şu anda atılmış bir adım yok." ifadelerini kullandı.

- Rusya'dan tarım ürünleri ithalatına onay şartı

Tüfenkci'ye, Rusya'nın tarım ürünleri ihracatında Türkiye'ye bazı bürokratik engeller çıkardığı yönündeki iddialar da soruldu.

Bakan Tüfenkci, Rusya'nın Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlerde konsolosluk ve ticari ateşelikten onay şartı aradığını belirtti. Herhangi bir kısıtlama olmadığını ancak Rusya bu tedbiri aldığı için Türkiye'nin de mütekabiliyet esası çerçevesinde aynı adımı attığını dile getiren Tüfenkci, Ekonomi Bakanlığı'nın kararı çerçevesinde 9 Ekim'den itibaren Rusya'dan adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğday ithalatı için konsolosluk veya ticari ateşelikten onay şartı getirildiğini bildirdi.

- "Ticaretin artması için iki ülkenin çalışmalar yürütmesi gerekiyor"

Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdi de ülkesinin şimdiki iyi halinin oluşmasında Türkiye'nin sağlıktan eğitime kadar desteklerinin önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'yi ziyaretiyle ülkenin dünya kamuoyunda bilinirliliğinin arttığına dikkati çeken Abdi, Türkiye sayesinde ayağa kalktıklarını vurguladı.

Abdi, Somali'nin Türkiye ile ticaretinin artması için iki ülkenin çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurgulayarak, inşaat ve ziraat alanlarında Türk yatırımcıları ülkesine beklediklerini kaydetti.
Kaynak: AA