AP Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü 2017

Guetemalı insan hakları savunucu Aura Lolita Chavez Ixcaquic, Venezuela muhalefeti ve Eritre asıllı İsveçli yazar Dawit Isaak AP Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü 2017'nin finalistleri oldu Aday gösterilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ise listeye giremedi.

Avrupa Parlamentosunun (AP) her sene verdiği Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü 2017'nin finalistleri belirlendi.

AP Dış İlişkiler Komitesinde yapılan oylamada, aday adayları arasından Guetemalı insan hakları savunucu Aura Lolita Chavez Ixcaquic, Venezuela muhalefeti ve Eritre asıllı İsveçli yazar Dawit Isaak finalist oldu.

Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) grubunun aday gösterdiği HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra hakkında idam cezası kararı bulunan Pakistanlı Asia Bibi ve Burundili insan hakları savunucusu Pierre Claver Mbonimpa da listeye giremedi.

Ödülün bu yılki sahibi, 26 Ekim'de AP Başkanı Antonio Tajani ve grup liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı toplantısında belirlenecek.

Kazanan ödülünü, 13 Aralık'ta Strazburg'ta toplanacak olan AP Genel Kurulu sırasında törenle alacak.

Ödülü bu sene AP'nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakının (ALDE) aday gösterdiği Venezuela muhalefetinin kazanması bekleniyor.

Sovyet bilim adamı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov'un adını taşıyan ödül, 1988 yılından bu yana her yıl veriliyor.
Kaynak: AA