65 Yerel Çeşit Tohum 'Gen Bankası'na Kazandırıldı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından yürütülen ’Tohumun İzinde’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında desteklenen ’İç Anadolu Bölgesindeki Bazı Yerel Çeşitlerin Toplanması, Muhafazası ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi’ sonuçlarını verdi.

Proje kapsamında Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray’a bağlı köylerde çiftçilere ulaşılarak arazi çalışması yapıldı. Tarlalardan ve yerel köy pazarlarından örnekler toplanırken yerel çeşitlerin önemi ile biyokaçakçılıkla ilgili farkındalık çalışmaları yapıldı. Proje kapsamında buğday, arpa, çavdar, mercimek, nohut, yulaf fiğ, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, barbunya, fasülye, beyaz fasülye, biber, burçak, mürdümük, karpuz, kavun, kimyon türlerinden toplanan 65 yerel çeşit ’Gen Bankası’na kazandırıldı.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Biyolojik Çeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölümünden Dr. Kürşad Özbek’in yürüttüğü projede Fatma Ruveyda Alkan, Nurgül Sarı, Durmuş Deniz, Bengü Koyuncu, Mine Aydin ve Aksaray Üniversitesinden Prof. Dr. Alptekin Karagöz araştırmacı olarak yer aldı.
Kaynak: İHA