11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Hacettepe Üniversitesince 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla 'Eğitim ve Erken Yaşta Evlilikler' konulu seminer düzenlendi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Hacettepe Üniversitesince 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla "Eğitim ve Erken Yaşta Evlilikler" konulu seminer düzenlendi.

SGDD Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Sema Buz, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye, Peru ve Kanada'nın teklifiyle BM Genel Kurulu'nda 2011'de alınan karar doğrultusunda 2012'den bu yana 11 Ekim'in Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlandığını belirtti.

Buz, günün amacının kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve onların insan haklarından etkili bir şekilde yararlanmalarının sağlanması olduğunu söyledi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin genç kızlar için daha az eğitim, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünde erkek akranlarına oranla daha fazla iş yükü, ev işlerine ve bakım rollerine yardım etme, toplumda daha az fırsata sahip olma gibi çeşitli dezavantajlara sebep olduğunu aktaran Buz, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için devlete, ailelere, topluma ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü vurguladı.

- "Kız çocuklarının güçlenmeleri için her çaba gündemleştirilmeli"

Buz, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların "hayatta kalma", "gelişme", "korunma" ve "katılım" olmak üzere dört temel hakkı olduğunu hatırlattı. Buz, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan ve kız çocuklarının yapabilirliklerini artıran, güçlenmelerine katkıda bulunan her türlü girişim ile çabanın desteklenmesi ve gündemleştirilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Kız çocuklarının görünürlüklerine katkıda bulunan Dünya Kız Çocukları Günü'nün bu açıdan önemli bir firsat olduğunu aktaran Buz, "Bu günün kız çocuklarının gereksinimleri, eğitimleri, güçlenmeleri ve yapabilirliklerini artırma konusunda bir tartışma ve farkındalık günü olarak kutlanması, bu alanda geliştirilecek politika ve uygulamalara ışık tutacaktır." dedi.

Seminere, sığınmacı kız çocukları ile anneleri ve üniversite öğrencileri de katıldı.

Kaynak: AA