11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü

İKKB Koordinatörü Moroğlu: 'Çocuklarımızın ve ülkemizin aydınlık geleceği için tüm çocuklara ve özellikle nüfusumuzun yüzde 29'u olan kız çocuklarına laik ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmesini istiyoruz' 'Son 6 yılda 232 bini aşan çocuk evliliklerin önlenmesi, kız çocukların ihmal ve istismardan korunması için kararlı bir devlet politikası uygulanmasını bekliyoruz'.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu, çocukların ve Türkiye'nin aydınlık geleceği için tüm çocuklara ve özellikle nüfusun yüzde 29'u olan kız çocuklarına laik ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.

Moroğlu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 10 Aralık 2011'deki toplantısında, kız çocukların çocuk haklarından eşit olarak yararlanmalarını, haklarını kullanma fırsatını elde etmelerini sağlamak üzere 2012'den itibaren 11 Ekim'in ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak kabul edildiğini anımsattı.

Kız çocuklarına verilecek her desteğin, ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine de destek oluşturacağını, böylece kız çocuklarının, insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanabileceğini vurgulayan Moroğlu, "Kız çocuklarının güçlenmeleri, toplumda birey olarak yer almalarıyla toplum da güçlenecektir." ifadelerini kullandı.

Moroğlu, BM'nin bugün için her yıl bir ana konu belirlediğini, dünya çapında bu konuya dikkat çekildiğini ve sorunlara çözüm yolları arandığını dile getirerek, ilk yıl olan 2012'de "çocuk gelinler" konusunun ana başlık olarak belirlendiğini, dünyada ve Türkiye'de çocuk evliliklerin önlenmesine yönelik çok kapsamlı çalışmalar yapıldığını anlattı.

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, sonraki yıllarda ise "kız çocuklarının eğitiminde yenilikçi yaklaşımlar", "şiddet döngüsünü kırmak için kız çocuklarının güçlendirilmesi", "2030 vizyonu ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde kız çocuklarının gücü" konularının ana tema olarak seçildiğini dile getirdi.

- "Kriz dönemlerinde kız çocuklarının güçlendirilmesi"

Bu yıl ise "kriz dönemlerinde, öncesinde ve sonrasında kız çocuklarının güçlendirilmesi" konusunun ele alınacağını belirten Moroğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, çocuklarımızın ve ülkemizin aydınlık geleceği için tüm çocuklara ve özellikle nüfusumuzun yüzde 29'u olan kız çocuklarına laik ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmesini istiyoruz. Cinsiyete dayalı ayrımcılıkları kökleştirecek bilgilerin müfredattan çıkarılması, karma eğitimden ödün verilmemesi, kız çocuklarının okullaşma oranını düşüren 4+4+4 kesintili eğitim sisteminin kaldırılması, son 6 yılda 232 bini aşan çocuk evliliklerin önlenmesi, kız çocukların ihmal ve istismardan korunması için kararlı bir devlet politikası uygulanmasını bekliyoruz."
Kaynak: AA