Kırgız Ressamların Türkiye Sevdası

Sadece çiçekleri resmeden Asangali: 'Türkiye ziyareti hayatımı değiştirdi' Kırgızistan Ressamlar Birliği Başkanı ve halk sanatçısı Usubaliyev:' Meslektaşlarıma ressamların ilham kaynağının Türkiye olduğunu anlatıyorum' Ressam Şimova: 'Tarihi ve mimari zenginliklerini insanlık adına özenle koruyan Türk halkına minnettarım'.

Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri, Kırgızistan'da sanat camiasının önde gelen isimlerinden Taalay Usubaliyev, Halida Şimova ve Yıldız Asangali için ilham kaynağı oldu.

Kırgız ressamlar, Türkiye'nin birçok şehrinde her yıl düzenlenen etkinliklere katılarak yaptıkları tablolarını, ülkelerindeki sanatseverlerin ilgisine sunuyor.

Özel bir resim galeride sergilenen tablolarda, Türkiye'deki turizm şehirlerin kendine has tarihi, doğal, kültürel güzelliklerinin yanı sıra portreler de yer alıyor.

Kırgız sanatçılar, Rusya'nın St Petersburg kentinde aldıkları mimarlık ve güzel sanatlar eğitimi sayesinde Türkiye'deki renkleri Kırgızistan'a taşıyarak Türkiye'nin tanıtılmasına katkı sağlıyor.

Ressamlar, çok renklilik, tarihe saygı ve özgürlüğüne düşkün Türk kadınlarının sanat eserlerine olan ilgisinin, kendilerini Türkiye'ye hayran bıraktığını ve ilham kaynağına dönüştüğünü söyledi.

- "Türkiye ziyareti hayatımı değiştirdi"

Sadece çiçekleri resmeden Yıldız Asangali, Türkiye ziyaretinin hayatını değiştirdiğini belirtti.

Asangali, TİKA'nın daveti üzerine ressam eşi ile 20 yıl önce resim sergisine katılmak için gittiği Ankara'ya bir yıl sonra taşındıklarını anlattı.

Hobi olarak başladığı resmin ekmek teknesine dönüştüğünü ifade eden Asangali, özgürlüğüne düşkün Türk kadınlarının sanata olan ilgisinin kendisini Türkiye'ye hayran bıraktığını dile getirdi.

Asangali, Türkiye sayesinde hayatının değiştirdiğini ve tüm dünyada resim sergileri açmaya devam ettiğini aktardı.

- "Ressamların ilham kaynağı Türkiye"

Kırgızistan Ressamlar Birliği Başkanı ve halk sanatçısı Taalay Usubaliyev, meslektaşlarına, ressamların ilham kaynağının Türkiye olduğunu anlattığını söyledi.

Usubaliyev, ülkesi bağımsızlığa kavuştuktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Kırgızistan'ı ilk tanıyan ülke olan Türkiye'ye yaptığını belirtti.

Türkiye'deki iyiliksever insanların, güzel doğanın ve floristik zenginliğin üzerinde "unutulmaz hatıralar" bıraktığını vurgulayan Usubaliyev şöyle konuştu:

"Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından İstanbul'u ziyaret ettim. İstanbul'u ondan önce televizyonda görmüştüm. Her şey çok inanılmazdı. Ben hayatımda o kadar çok gül hiç görmemiştim. Her taraf çok renkliydi. Her yerde görülemeyecek renkler mevcuttu. O günden sonra meslektaşlarıma 'ressamların ilham kaynağı Türkiye'dir' diye anlatıyorum."

- "Türk halkına minnetarım"

Çin'in Urumçi şehrinde doğan ve geçen yüzyılın ortalarında Kırgızistan'a göç eden Halida Şimova da Türk halkının, ülkelerindeki tarihi eserleri insanlığın ortak zenginliği olarak görmesinin kendisini Türkiye'ye çektiğini ifade etti.

İlk resim sergisini 19 yaşında açtığını anlatan ressam Şimova, Türkiye'deki birçok şehri gezerek yaptığı eserleri ülkesinde sergilediğini ifade etti.

Şimova, tarihi ve mimari zenginliklerini insanlık adına özenle koruyan Türk halkına minnetar olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA