'Kalp' İçin Pedalladılar

"Dünya Kalp Günü"nde kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla "Kalbin İçin Pedalla" sloganıyla Samsun’da bisiklet turu düzenlendi.

'Kalp' İçin Pedalladılar
32 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen "Kalbin İçin Pedalla Geleneksel Dünya Kalp Günü Bisiklet Turu" etkinliği Sağlık Bakanlığı, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Kalbin İçin Pedalla Grubu, Salcano, Türk Kardiyoloji Derneği işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Etkinliğin Samsun ayağını ise Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği tarafından organize edildi. Büyükşehir Belediyesi Çobanlı Halk İskelesi önünde toplanan bisikletliler önce basın açıklaması yaparak daha sonra pedallara bastılar.

Etkinlikle ilgili açıklama yapan Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği Genel Sekreteri Hasret Subaşı, "Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Uzmanlar, fiziksel hareketsizliğin, toplum sağlığı için çok tehlikeli seviyelere geldiğine dikkat çekip, hareketsiz şehir yaşamının kalp damar hastalıklarının önemli sebeplerinden olduğuna, fakat hareketli bir yaşam sürdürmenin hastalığın önlenmesinde önemli yer tuttuğuna özellikle vurgu yapmaktalar. Yapılan araştırmalara göre bisiklete binmenin, bedensel faydalanın yanı sıra günlük hayatımızda düzenli olarak bisiklete binmenin kalp rahatsızlıklarına neden olan depresyon ve stres gibi çok sık karşılaştığımız etkenleri ortadan kaldırırken; yağ yakmamızı sağlayarak, obeziteyi önlediği, kan dolaşımınızı düzenlediği ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu bilinmektedir" dedi.

Açıklamanın ardından Kuru Pelit Yat Limanı’na kadar pedal çeviren bisikletliler daha sonra başladıkları yere gelerek etkinliği sonlandırdılar. Etkinliğe Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyeleri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA