İhracatta Rekor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yılın ilk 9 aylık döneminde ihracatımızı sırtlayan sektör yine otomotiv sektörü oldu. Sektörümüz ilk 9 ayında 196 ülkeye ihracat göstererek yeni bir rekora imza attı. İhracat pazarlarımıza baktığımız zaman Eylül ayında 139 ülke ve bölgeye ihracatımızın arttığını görüyoruz” dedi.

İhracatta Rekor
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen eylül ayı ihracat rakamları toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 9 ayında 196 ülkeye ihracat yaparak rekor kırdıklarını söyledi.

Büyükekşi, İstanbul’un 4.8 milyar dolarla en fazla ihracat yapan il olduğunu da belirtti.

İhracat artışlarını sürekli açıkladıklarını ifade eden Büyükekşi, yaşanan artışların yüzde 5’inin yüzde 10’nun üzerinde olduğunu söyledi.

Büyükekşi, “Miktar bazında bakacak olursak, ihracatımız Eylül ayında yüzde 2,1 olarak artarak 8.6 milyon ton oldu. İlk 9 ayda ise yine yüzde 11.7 artış gösteren ihracatımız 85.7 milyon ton olmuştur. Sektörel olarak baktığımızda Eylül ayında en fazla ihracatı geçtiğimiz aylarda olduğu gibi 2.2 milyar dolarla otomotiv sektörümüz yapmıştır. Bu sektörümüzün ihracatı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.9 olarak arttı. Otomotiv sektörümüzü 1 milyar 295 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 280 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü takip etmiştir” dedi.



“GEMİ VE YAT SEKTÖRÜ İHRACATINI BEŞ KAT ARTTIRDI”

Eylül ayında en fazla ihracat artışı sağlayan sektörlerin gemi ve yat sektörü olduğunu söyleyen Büyükekşi, ihracatını beş katına çıkaran sektörleri şu şekilde açıkladı:

“İhracatını beş katına çıkaran sektörlerin başında gemi ve yat, yüzde 69 arttıran tütün, yüzde 33 arttıran fındık sektörleri oldu. Özellikle gemi ve yat sektörümüz yılbaşından bu yana çok başarılı şekilde ihracatını arttırmaya devam ediyor. Ülkemiz lüks sınıfına giren yat ihracatında artık küresel bir oyuncu oldu. Burada Antalya’da da serbest bölgede yat konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Fındık sektörlerimizde hasat dönemine girdikleri için ihracatlarında önemli artışlar görüyoruz.”

“İLK 9 AYDA 196 ÜLKEYE İHRACATLA YENİ REKORA İMZA ATTIK”

Genele bakıldığında tarım ihracatının yüzde 6.9, sanayi ürünleri ihracatının yüzde 8.9, madencilik ürünleri ihracatının ise yüzde 17.8 artış gösterdiğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Yılın ilk 9 aylık döneminde ihracatımızı sırtlayan sektör yine otomotiv sektörü oldu. Sektörümüz ilk 9 ayında 196 ülkeye ihracat göstererek yeni bir rekora imza attı. İhracat pazarlarımıza baktığımız zaman Eylül ayında 139 ülke ve bölgeye ihracatımızın arttığını görüyoruz” dedi.

En fazla ihracat yapılan 5 ülkeyi sıralayan Büyükekşi, “İlk 5 ülkede Almanya’ya ihracatımız yüzde 8.3, İngiltere’ye yüzde 14, ABD’ye yüzde 36, İtalya’ya yüzde 1.5, Irak’a ise, yüzde 2.2 artış gösterdik. Irak’a ihracatımız konusunda özellikle bir değerlendirme yapmak istiyorum. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi tüm dünyayı karşısına alarak ve Irak anayasasına aykırı olarak bir bağımsızlık referandumu gerçekleştirdi. Bunun kimseye bir fayda sağlamayacağını düşünüyoruz. Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Ancak şunu da ortaya koymak gerekiyor. Kuzey Irak’a olan ihracatımız Irak’a yaptığımız toplam ihracatın sadece yüzde 25’i, biz aynı zamanda Irak’ın toplamına ihracat gerçekleştiriyoruz. Irak’a toplam ihracatımızın azalmasını istemeyiz. Biz her zaman barıştan yanayız. Konuların barış içerisinde çözülmesini arzu ederiz. Ancak ulusal güvenliğimiz her zaman birinci önceliğimiz, ticaret bunun arkasından gelir. Ümit ediyoruz ki bölgesel yönetim bu yanlıştan bir an önce döner ve Irak, Kürdüyle, Arabıyla, Türkmeniyle tüm milletlerin kardeşçe yaşadığı bir ülke olur” şeklinde konuştu.



“EYLÜL AYINDA EN FAZLA İHRACAT YAPAN 20 ÜLKEDE EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 54 İLE RUSYA’YA”

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında en yüksek artışın yüzde 54 artışla Rusya’da yaşandığını dile getiren Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülke grubu bazında ihracatımız ise şu şekilde gerçekleşti. Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre AB ihracatımız yüzde 10.2 olarak artış gösterdi. Böylelikle eylül ayında AB ihracatımızın payı yüzde 51.6 yükseldi. Gerçekten bu önemi bir yüzde. Uzak Doğu pazarlarına yaptığımız ihracatımızda da çift haneli artışlar görüyoruz. Örneğin Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 31, Uzak Doğu’ya ihracatımız yüzde 26, Avustralya’ya ve Yeni Zelanda’nın da yer aldığı Okyanusya ülkelerine ise ihracatımız yüzde 28 artış gösterdi.”

“İLK 9 AYDA AB’YE 5.4 MİLYAR DOLAR ARTIŞ”

Yılın ilk 9 ayında ihracatın AB’ye 5.4 milyar dolar artış kaydettiğini dile getiren Mehmet Büyükekşi, “İlk 9 aydaki en yüksek artış oranı ise yüzde 38 ile Orta ve Güney Amerika ülkelerine yaptık” dedi.



“EN FAZLA İHRACAT YAPAN İL 5.4 MİLYAR DOLAR İLE İSTANBUL”

İllerin ihracat oranlarında Eylül ayında ilk sırayı 4.8 milyar dolarla İstanbul’un aldığını söyleyen Büyükekşi, Eylül ayında 47 ilin ihracatını arttırdığını, 32 ilin ihracatının gerilediğini gördüklerini belirtti.

Mehmet Büyükekşi, “En fazla ihracat yapan ilk 5 ilimizin ihracatları, İstanbul 4.8 milyar, Bursa 1.1 milyar, Kocaeli 958 milyon dolar, İzmir 711 milyon dolar, Ankara 556 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Antalya’nın ihracatı ise bu ay yüzde 15.9 artış göstererek başarılı seyrine devam etti. İlk 10’da en yüksek ihracat artışı ise yüzde 111 ile Sakarya gerçekleştirmiş oldu ki burada Toyota’nın yaptığı yeni nesil otomotiv en önemli etken” dedi.



“YILBAŞINDAN BU YANA PARİTE İHRACATIMIZDA 1.8 MİLYAR DOLARLIK NEGATİF ETKİ YAPTI”

Parite değişimiyle ilgili kendilerine gelen sorular olduğunu ifade eden Büyükekşi, “Onun da ihracatımızı nasıl etkilediğine bakacak olursak Eylül ayında parite etkisi pozitif yönü olarak 234 milyon dolar ihracatımıza ilave katkı sağladı. Bunu da özellikle euro-dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili oldu. Yıl genelinde bunun tam tersini görüyoruz. Hesaplarımıza göre yılbaşından bu yana parite ihracatımızda 1.8 milyar dolarlık negatif etki yaptı. Özellikle yıl genelindeki olumsuz etkinin temel sebebiyse, dolar-TL kurunun geçen seneye göre yüksek olması oldu” diye konuştu.



“5.1’LİK BÜYÜMEYE İHRACATIN KATKISI YÜZDE 1.7”

Eylül ayında ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Verilere göre Türkiye yüzde 5.1 büyüme kaydetti.

Net ihracatın büyümeye katkısı yüzde 1.7 oldu. Yani büyümemizin 3’te 1’i ihracattan kaynaklandı. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 7’i aşan bir Türkiye büyümesi bekliyoruz. Bu son derece önemli. Yine net ihracatın büyümeye önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

(Adem Akalan / İHA)
Kaynak: İHA