Bozuk Elektrikli Aletlere 63 Yıldır Hayat Veriyor

Artvinli 84 yaşındaki elektrikçi Yaşar Tosun, 63 yıl önce başladığı mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen ilk günkü heyecan ve disiplinle sürdürerek evinin geçimini sağlıyor Elektrik ustası denince Artvin'de ilk akla gelen isim olan Tosun: 'Üzerine güneş doğmuş bir insan değilim. İş yerimi her gün erken saatte açıyorum ve geç saatlere kadar çalışıyorum. Sağlığım el verdiği müddetçe mesleğimi ölene kadar sürdürmek istiyorum'

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvinli elektrik ustası Yaşar Tosun, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini 63 yıldır sürdürüyor.

84 yaşındaki Tosun, eğitim gördüğü mesleki liseden 1954'te mezun olduktan sonra elektrik tamirciliğine başladı. Vatani görevi için Niğde'ye giden Tosun, askerliği boyunca da elektrik işleriyle ilgilendi.

Artvin merkezde 20 metrekarelik alanda ilk iş yerini açan Tosun, Artvin'in yanı sıra talep olduğunda Erzurum, Ardahan, Kars, Bitlis, Van, Muş gibi illere giderek her türlü elektrikli aletlerin yanı sıra oto elektrik işlerini de yaptı.

Elektrik ustası denince Artvin'de ilk akla gelen isim olan Tosun, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini 63 yıldır aynı heyecan ve disiplinle sürdürüyor.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini 63 yıldır icra etmenin gururunu yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin farklı illerinde elektrik işlerinde usta olarak çalıştığını anlatan Tosun, "Özellikle kaynak makinesi tamirini benden başka yapan yoktu. Bugünlerde bile yapan usta yok denecek kadar az." dedi.

Tosun, sağlık sorunlarından dolayı geçirdiği 2 ameliyatın dışında mesleğini aralıksız sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bazen ağır iş makinelerini kaldırdığım için rahatsızlandım, bel ve kasık fıtığı ameliyat oldum. Ufak tefek rahatsızlıklar yaşadım ancak bunları dert etmedim. Hastanede gördüğüm tedavilerin dışında işimi bir gün olsun terk etmedim. Gözlerim gayet iyi görüyor. Kulaklarım işitiyor. Allah'a şükürler olsun, gayet sağlıklı ve mutluyum."

İşini severek yaptığına dikkati çeken Tosun, "İş ahlakına büyük önem vererek çalıştım. Müşterilerime güleryüzlü ve saygılı davrandım. İş disiplini benim için çok önemlidir. Üzerine güneş doğmuş bir insan değilim. İş yerimi her gün erken saatte açıyorum ve geç saatlere kadar çalışıyorum. Sağlığım el verdiği müddetçe mesleğimi ölene kadar sürdürmek istiyorum." diye konuştu.

Tosun, iki oğlu olduğunu, büyüğünün mesleği yapmak istemediğini, küçüğünü ise yanına alarak yetiştirdiğini belirterek, artık baba oğul birlikte çalıştıklarını söyledi.

En büyük mutluluğunun oğluna mesleğini öğretmek olduğunu vurgulayan Tosun, işlerinin gayet iyi olduğunu, kazandıklarıyla parayla evlerinin geçimini sağladıklarını kaydetti.

- Vali oğlunu çırak olarak verdi

Yaşar Tosun, Artvin'de 1996-1997 arasında görev yapan Vali Selahattin Onur'un oğlunu, yaz tatilinde meslek öğrenmesi için yanına çırak olarak verdiğini belirterek, "Aynı şekilde çeşitli tarihlerde subay çocuklarının da aralarında bulunduğu 60'a yakın çocuğa mesleği öğrettim. Bunların içinden sadece 10 kişi mesleği dört dörtlük öğrendi diyebilirim." dedi.

Mesleğe ilginin giderek azaldığını, gençlerin ilgi duymadığını dile getiren Tosun, son 15 yılda kimsenin çocuğunu getirerek çırak olarak yetiştirilmesini talep etmediğini, ilgisizliğin kendisini üzdüğünü ifade etti.

Tosun, elektrikle çalışan makinelerin tamiratının zor, bir o kadar da dikkat isteyen bir iş olduğuna dikkati çekerek, "Elektrik hatayı asla kabul etmez. Şayet hata yaparsanız ya canınızla ya da malınızla ödersiniz. Onun için her zaman çok dikkatli olmalıyız. Bir an dikkatsizliğinizin bedelini canınızla ödersiniz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA