Okul Çağındaki Çocuklar İçin Çölyak Taraması Yapılacak

Çorum'da 'Okul Çağı Çocuklarında ÇÖLYAK Hastalığı Sıklığının Araştırılması Projesi' kapsamında 216 okuldaki bin 700 öğrenciye, çölyak hastalığı tarama testi yapılacak.

İl Milli Eğitim Müdürülüğü ve Hitit Üniversitesinin ortaklaşa yürüteceği projenin açılış töreni, Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, yaptığı konuşmada, proje kapsamında 216 okulda bin 700 öğrenciye çölyak hastalığı tarama testi yapılacağını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak birçok projeye imza attıklarını ancak bu projenin farklı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Büyük, 'Bugün çalışmasına başlamış olduğumuz proje şimdiye kadar uyguladığımız projelerden farklılık arz ediyor. Hayata geçirilen projede ilköğretim çağındaki öğrencilerimizde çölyak hastalığının görülme sıklığının incelenmesi, araştırılması ön görülüyor.' dedi.

Çölyak hastalığının genetiksel bir durum olduğunu belirten Büyük, erken teşhis sayesinde hastaların normal hayatlarına devam edebileceğini, projeyi bu açıdan çok faydalı gördüklerini kaydetti.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam da projenin, hastalığın ilk aşamasında tespit edilmesi adına önemli bir girişim olduğunu söyledi. Çölyak hastalığının ciddi bir şekilde ele alındığını ve üniversite olarak bu konu üzerinde çalışmalar yaptıklarını aktaran Baykam, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba tarafından çölyak hastalığı hakkında sunum yapıldı.

Kaynak: AA