Astana'daki Suriye Görüşmeleri

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Karin: 'Suriye’deki geniş çaplı kaosu göz önüne aldığımızda, yerel düzeyde ateşkesin sağlanması ileride farklı formattaki görüşmelere temel oluşturacaktır'.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (KİSİ) Müdürü Erlan Karin, 23 Ocak'ta Astana’da yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin başarılı olması halinde ileride farklı görüşmeler için temel oluşturacağını söyledi.

Karin, Kazmedia merkezinde düzenlediği toplantıda, Astana'da yapılacak görüşmelere yönelik aşırı beklenti içine girilmemesi gerektiğini belirtti.

Görüşmelerin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’deki tüm savaşan gruplara etki edemediğini hatırlatan Karin, Suriye'de kendi aralarında savaşan çok sayıda radikal ve muhalif grup olmasının durumu zorlaştırdığını ve bunların önemli bir kısmının da dış güçlere odaklandığını belirtti.

Karin, Astana görüşmelerine Suriye hükümeti ve muhalefetten bazı grupların katılmasının beklendiğini, görüşmelerin başarılı olması halinde bile Suriye’deki durumun tamamen değişmeyeceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Ülkenin ancak bazı bölgelerinde ve hükümet ile belli bir gruplar arasında ateşkes sağlanabilir. Yine de Suriye’deki geniş çaplı kaosu göz önüne aldığımızda, yerel düzeyde ateşkesin sağlanması ileride farklı formattaki görüşmelere temel oluşturacaktır. Bu görüşmeler, uzlaşmaya varılması için önemli adım olacaktır.”

Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde 29 Aralık’ta Suriye’de çatışan taraflar arasında ateşkes mutabakatı imzalanmıştı. Sürecin başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Kazakistan'ın başkenti Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.

Kaynak: AA