Anayasa Değişiklik Teklifi Görüşmeleri

MHP Grup Başkanvekili Akçay: 'Toplum hiç de haketmediği şekilde CHP tarafından bir gerilime sürüklenmektedir' 'Anayasanın ilk 4 maddesinde en küçük bir değişiklik olmamasına rağmen bu yanlış görüşleri ileri sürüyorlar. Biz Kılıçdaroğlu'nun, ülkemizin güzide bir köşesinde özerklik vaadinde bulunduğunu da biliyoruz' CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel 'Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak erken seçim kararını almak, senin yetkinde mi? Bu Mecliste 276 milletvekili 'olur' derse olur, başımızın üstüne, 'olmaz' derse olmaz'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 'Toplum hiç de haketmediği şekilde CHP tarafından bir gerilime sürüklenmektedir.' dedi.

Akçay, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin MHP açısından değerlendirmesi sorulan Akçay, görüşmelerin bugün başlayacağını söyledi.

Azami 15 günlük bir maratonun sonunda neticeye ulaşılacağını ifade eden Akçay, MHP olarak teklifin tümü üzerinde Afyon Milletvekili Mehmet Parsak konuşacağını dile getirdi.

Bu safahatın uhuletle gerçekleşmesi için MHP olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerinin altını çizen Akçay, şöyle konuştu:

'Rejim değişikliği iddiaları tamamen safsatadan ibarettir. Toplumu yanlış bilgilendirmekten, gerek siyasi gerek sosyal gerilimleri ajite etmekten CHP vazgeçmelidir. Ana muhalefet partisi CHP inisiyatif almaktan ve görüşlerini bu değişiklik teklifine dahil ettirmekten peşinen kaçındı, büyük hata yaptı. Halkı yanlış bilgilendirmek suretiyle eleştirilerini yapıyorlar. Eleştirebilirler ancak 'rejim değişikliği', 'diktatörlük gelecek' gibi safsatalardan vazgeçilmesi gerekir. Toplum hiç de haketmediği şekilde CHP tarafından bir gerilime sürüklenmektedir. Türkiye'de ne kadar bölücü unsurlar varsa hepsi de ittifak halinde. FETÖ'cüsü, PKK'lısı vesair hepsi de bu koalisyona dahil olmuşlardır.'

CHP'ye gerilimi tırmandırmaması konusunda tavsiyede de bulunan Akçay, hadisenin suhuletle çözümü noktasında sorumlu davranmasını istedi.

CHP'nin şu anki durumunu inisiyatif alamamanın verdiği hırçınlık olarak değerlendiren Akçay, şunları söyledi:

'CHP vatandaşlarımızı yanlış bilgilendirmek yolunda ilerliyor. Açıklamaları da çelişkiler içeriyor. Anayasanın ilk 4 maddesinde en küçük bir değişiklik olmamasına rağmen bu yanlış görüşleri ileri sürüyorlar. Biz Kılıçdaroğlu'nun, ülkemizin güzide bir köşesinde özerklik vaadinde bulunduğunu da biliyoruz. Şu anda kapatılan bir PKK kanalında Anayasanın 2. ve 3. maddesinin değiştirilebileceğini de söyleyen Kılıçdaroğlu'dur. Dolayısıyla CHP kendi görüşleriyle hareket etmiyor.'

- MHP'de olumsuz görüş bildiren milletvekilleri

Erkan Akçay, milletvekillerinin parti grubu kararı alınmadığı için özgür iradeleri ile karar vereceklerini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşünü nasıl ifade ettiyse milletvekili arkadaşlarının da görüşlerini özgürce açıklayabildiklerini vurgulayan Akçay, 'Tahminimce MHP milletvekilleri büyük çoğunlukla bu anayasa teklif görüşmelerinde 'Evet' diyeceklerdir.' ifadelerini kullandı.

MHP İçel Milletvekili Oktay Öztürk'ün, 'Bazı zaruri hallerde içinize sinmese de yaparsınız' söylemi hatırlatılan Akçay, 'Bilim için söylenen bir söz vardır; 'ihtiyaçlar icraatların anasıdır' diye... Sadece bu 82 Anayasasını dikkate alacak olursak 100'e yakın maddesinde 18 defa değişiklik yapılmış. Bu değişiklikler ihtiyaçtan, zaruretten yapılan hadiselerdir. Bugünkü anayasa değişikliği de yürütme erkinde, hükümet sisteminde yapılması gereken bir zaruretten kaynaklanmıştır.' dedi.

Bugüne gelinmesi noktasında yegane sorumlularından birisinin de CHP olduğunu savunan Akçay, 'CHP bir 367 garabeti icat etti. Meclis Cumhurbaşkanını seçemez hale geldi ve CHP bu tıkanmayı gerçekleştirdi. Ortaya çıkan durumlardaki sorumluluğunu gözardı eden CHP bugünlere gelişin sorumluluğunu unutmaması gerekir. Geçmişten beri belki de 100 yıldan beri yürütme erkindeki birtakım yetki çatışmaları ve çift başlılık ertelenemez bir hal aldı. Bizim dediğimiz zaruret de budur.' diye konuştu.

- Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum'un açıklamaları

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un anayasa değişiklik teklifine yönelik sözleri üzerine görüşleri sorulan Erkan Akçay, danışmanların beyanatlarının kendilerinin muhatabı olmadığını söyledi.

Danışmanların beyanat verme işinden vazgeçmeleri gerektiğini belirten Akçay, 'Sadece kafa karışıklığı... Siyasi karar alıcılarının birtakım tutum ve davranışlarını etkilemeye yöneliktir. Kaale bile almıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Sen kimsin?'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Mecliste basın mensuplarının aynı yöndeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'nın, TBMM'yi, iktidar ve muhalefetiyle, seçilen milletvekillerini tehdit etme hakkının da haddinin de olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı başdanışmanın atanmış bir kişi olduğunu ifade eden Özel, 'İşte AKP'nin, Türkiye'yi getirmeye çalıştığı, seçilmişler yerine atanmışlara kıymet veren sistemin küstahlığı burada.' dedi.

Özel, halktan yetkisini alan kişilerin, halkın seçtiği milletvekillerine hakarette bulunamayacağını belirterek, şöyle devam etti:

'Ama bugün gelinen noktada Cumhurbaşkanı'nın atadığı bir Başdanışman, Meclisteki 550 milletvekiline dönüp, 'Bunu getirmezseniz erken seçim olur' diyor. Sen kimsin? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak erken seçim kararını almak, senin yetkinde mi? Bu Mecliste 276 milletvekili 'olur' derse olur, başımızın üstüne, 'olmaz' derse olmaz. Sen kimsin Allah'ın adamı? Vatandaş bunu görsün. 'Yeni Türkiye' dedikleri, 'Mevcut durumu anayasaya yazacağız' dedikleri rejim değişikliği budur. Halkın seçtiği milletvekillerine, yukarıdan tehditte, şantajda bulunan atanmış cumhurbaşkanı başdanışmanı. Kimsin sen küstah adam? Bu küstahlığa geçit vermemek için Meclisteyiz.'

Kaynak: AA