Memurluktan Emekli Olan Uzman Erbaşlardan Ek Gösterge Başvurusu

Emekliliği gelmediği için sivil memurluğa geçirilerek emekli olan uzman erbaşlar, ek göstergelerinin artırılması istemiyle TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuruyor.

ALP ÖZDEN - TBMM Dilekçe Komisyonuna, emekliliği gelmediği için sivil memurluğa geçirilerek emekli olan uzman erbaşlar, ek göstergelerinin artırılması istemiyle başvuru yapıyor.

Dilekçe veren Metin Uzun, Türk Silahlı Kuvvetlerinde 20 yıl uzman çavuş olarak görev yaptığını, 45 yaşına girmesi nedeniyle emekli aylığını hak edene kadar 6000 sayılı kanuna bağlı olarak yine TSK bünyesinde sivil memurluk görevine verildiğini bildirdi.

2016 yılının Şubat ayında uzman çavuşlarla ilgili çıkarılan intibak yasasında 3 bin ek göstergenin kendilerine verilmediğini belirten Uzun, 'Bizler de bu vatana hizmet ettik ancak emeklilikte hak kaybına uğramaktayız. Emeklilikte alacağım maaşım, emsalim olan uzman çavuş devre arkadaşımdan 400 TL civarı eksik.' ifadesini kullandı.

Uzun, uzman çavuş kaynaklı sivil memurlar olarak, uzman çavuş haklarıyla emekli edilmek istediklerini, mağdur olmuş personel ve emeklilerle ilgili hak kaybını giderecek kanun değişikliğinin acil olarak çıkarılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Dinçer Taşpınar da 24 yıl boyunca orduda görev yaptığını, 1 ay sivil memurluk yaptırılarak emekli edilen bi̇r uzman erbaş olduğunu vurguladı. 24 yıl sivil memurluk yapmış gibi emekli edildiğini belirten Taşpınar, emekli uzman erbaş i̇le kendisi gi̇bi̇ bir ay kısa bir süre memurluk yapan kişiler arasındaki emekli maaş farkının 400 TL olduğunu bildirdi.

Taşpınar, dilekçesinde şunları aktardı:

'24 yıl uzman çavuşluk yaptığım halde uzman çavuş değil de sanki̇ 24 yıl sivil memurluk yapmışız gibi bizleri emekli ettiler. Gün geçtikçe bu fark iyice açılacak. Bizler 45 yaşında çocuklarını üniversitelere gönderen i̇nsanlarız. Bazen 50 TL bi̇le bi̇z emekliler i̇çi̇n büyük bi̇r ni̇met olabiliyor. Bu mağduriyetimizin siz değerli yöneti̇ci̇leri̇mi̇zin boynuna ve vicdanına bi̇r borçtur. Ne olur bu aradaki adaletsizliği çözün.'

Murat Şinel ise 17 yıl 10 ay uzman erbaşlık yaptığını, 45 yaşına geldiğinde emekli maaşını hak etmediği için memurluğa geçirildiğine değindi. Şinel, 8 ay memurluk yaptığını ve emekli maaşını almayı hak ettiği için isteği dışında emekli edildiğini iddia etti. Şinel, yapılan kanun değişikliğiyle uzman erbaşların ek göstergelerinde değişiklik yapıldığına dikkati çekerek, memur emeklisi ile uzman erbaş emeklisi arasındaki farkın 600 TL'ye yakın olduğunu kaydetti.

Bu ve benzeri onlarca dilekçe, yüzlerce kişi tarafından imzalanıyor.

Kaynak: AA