Suriye'nin Barada Vadisi'nde İnsani Kriz Büyüyor

Esed rejimi, doğu Halep'ten sonraki hedefi Şam'ın Barada Vadisi'ni klor gazıyla vurdu Baradalı siviller, AA'ya internet üzerinden gönderdikleri kayıtlarla seslerini duyuruyor Sivillerden Muhammed Abdo: 'Burada insanlık dramı yaşanıyor. 2 haftadır kuşatmada bombardıman altındayız. Yaşamaya devam etmek için hiçbir aracımız yok. Ekmek, su yok. Yakıtımız yok. Evlerimiz yerle bir oldu' Beşir: 'Bir tanker içme suyunun fiyatı 5 kat artttı'

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'i ele geçirdikten sonra saldırılarını yoğunlaştırdıkları başkent Şam'daki Barada Vadisi'nde insani kriz büyüyor. Rejim güçleri, bölgeye klor gazlı saldırı düzenledi.

Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist gruplar iki hafta önce Halep merkezinin tamamını ele geçirmelerinin ardından, Şam'ın batı kırsalındaki Barada Vadisi ve çevresine yoğunlaşmıştı.

Muhaliflerin kontrolündeki Barada Vadisi'ni kuşatan İran destekli Hizbullah örgütü, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde 30 Aralık'ta gece yarısı yürürlüğe giren ateşkesi de ihlal ederek bölgeyi vurmaya devam etmişti.

Hizbullah'ın saldırıları altındaki Barada Vadisi, insani kriz açısından 'yeni Halep' olarak anılıyor.

Bölgedeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, bugün sabah saatlerinde rejim güçleri vadiye klor gazı içerikli varil bombasıyla saldırdı. Saldırıda kimyasal içerikten 8 sivil etkilendi.

- 'Suyun fiyatı 5 kat arttı'

İki hafta öncesine kadar, rejim güçleri, Şam'a su akışının engellenmemesi karşılığında muhaliflerin kontrolündeki bölgeye sınırlı miktarda gıda girmesine izin veriyordu.

Ancak Hizbullah, 27 Aralık'ta Barada Vadisi içindeki Ayn el-Fica pınarına saldırarak buradaki pompa ve depolara zarar vermişti.

Bunun ardından başkentin tümünde sular kesilmişti. Rus mühendislerin tamirat için bölgeye girmelerine, Hizbullah engel olmuştu.

Şam'daki su ihtiyacı tankerlerle taşınarak karşılanıyor.

Dünyayla bağlantısı neredeyse kesilen Baradalı siviller ise zayıf internet bağlantısı üzerinden AA'ya ses kaydı göndererek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Sivillerden Muhammed Abdo, içinde bulundukları durumu şöyle aktardı:

'Burada insanlık dramı yaşanıyor. 2 haftadır kuşatmada saldırı altındayız. Yaşamaya devam etmek için hiçbir aracımız yok. Ekmek, su yok. Yakıtımız yok. Evlerimiz yerle bir oldu'

Barada sakinlerinden Abdurrahman Beşir, vadinin Şam ve çevresine su ileten temel kaynak olduğunu hatırlatarak, 'Bir tanker içme suyunun fiyatı 5 kat arttı. Yaklaşık 25 bin Suriye lirası (yaklaşık 200 Türk lirası) oldu.' dedi.

Saldırı altındaki Barada'da çok sayıda kişi de canını tehlikeye atma pahasına, parklarda çeşmeler önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

- Barada Vadisi'nin konumu

Barada Vadisi, Şam'ın merkezine 16 kilometre, Lübnan sınırına 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ülkenin farklı bölgelerindeki çatışmalardan kaçanların da aralarında bulunduğu 80-100 bin Suriyeliyi barındıran bölgenin meskun kısmı 12 kilometrekarelik alanı oluşturuyor.

Hizbullah ve Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisi'ni temmuz ayı sonunda kuşatma altına almış, tüm giriş çıkışları kapatmıştı.

Etrafı yüksek dağlarla çevrili Barada Vadisi'nde bulunan 10 köyü muhalifler kontrol ediyor.
Kaynak: AA