FETÖ'den Tutuklu 5 Öğretmen Serbest Bırakıldı

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada haklarında dava açılan 13’ü tutuklu 25 sanığın yargılandığı ilk davada 5 öğretmen serbest bırakıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik başlatılan operasyonda 25 öğretmen gözaltına alınmış, çıkarıldıkları mahkemece 13’ü tutuklanmıştı. 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde öğretmenlerin yargılanmalarına başlandı. Sanık sayısı göz önünde tutularak, duruşma konferans salonunda gerçekleştirildi.

Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşma kameralar tarafından kayıt altına alındı.

Sanık savunmalarının ardından tanıklar dinlendi. Duruşmada dinlenen ilk tanık O.E. geçmiş dönemlerde örgütün çeşitli sohbetlerine katıldığını belirterek, "17-25 Aralık sürecinden sonra fikirlerim değişti" dedi.



"Sohbette yapılan uyarıdan darbe iması çıkarttım"

2014 yılında bir sohbete katıldığını belirten O.E., "Toplantıda dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün sıradan biri olmadığı ve dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Ben bu konuşmadan ’darbe’ iması çıkardım. Söz konusu toplantıda burada sanık olarak bulunan bazı kişiler de vardı. Daha sonraki dönemde bağımı kopardım" dedi.

Diğer tanık C.Ö. ise kendisinin de bir dönem bu yapının içinde olduğunu söyledi.



Tanık C.Ö, sanıkların çoğunu tanıdığını iddia ederek, "Daha önceleri toplantılarına katıldım. Toplantılarda öğrenciler için burs, kurban bağışı ve yardımlaşmalar konuşuluyordu. 17-25 Aralık sürecinden sonraki dönemde yapılan toplantılarda, toplantı konuları siyasileşmeye başladı ve bizden yolsuzlukla ilgili sosyal medyadan paylaşım yapmamız istendi. Ben sorgulayan bir insan olduğum için bu yapıyla ilişkilerimi kestim. Samanyolu okullarında çalışan bir öğretmeni, ’Yanlış yapıyorsunuz’ dediği için işten attılar. Bu yapı, sorgulayan ve kendilerini eleştirenleri sevmiyordu. Çocuklarım bunların okullarında okuyordu. Okullarda eğitim dışında siyaset yapılmaya başlandığında çocuğumun kaydını sildirdim" şeklinde ifadesini verdi.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların 5’inin tahliyesine karar verirken, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.
Kaynak: İHA