Doğalgaz Tesisatına Bilinçsiz Müdahale Ölümle Sonuçlandı

AKSA Doğalgaz dün gece merkezi ısıtma sistemli kombiyi tamir ederken sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip hayatını kaybeden apartman görevlisi olayıyla ilgili açıklama yaptı.

AKSA Doğalgaz’dan yapılan açıklamada tüm uyarılara ve bilgilendirmelere rağmen doğalgaz tesisatına yapılan bilinçsiz müdahalenin ölümle sonuçlandığı belirtildi. Nuribey apartmanından zehirlenme konulu ihbar sonucu ekiplerin hızla olay yerine ulaştığının belirtildiği açıklamada,"Kazan dairesinde oldukça yüksek miktarda karbonmonoksit gazı ölçümü alınmış olup, gerekli havalandırmalar yapıldıktan sonra polis nezaretinde olay yeri incelenmiştir. İlk bulgularda kayıtlara göre 4 adet kombi bulunması gereken binada, arızalandığı belirtilen 2 adet kombinin yaklaşık 10 gün önce projelendirme süreçleri ihlal edilerek şirketimize hiçbir bilgilendirme yapılmadan kombilerin değiştirildiği anlaşılmıştır. Yapılan tadilatla ilgili kurumumuza herhangi bir başvuru yapılmamıştır. Yerinde takılı cihazlarda baca bağlantılarının sökük olduğu görülmüştür. Yaşanan bu olay sonucunda apartmanın görevlisinin vefat ettiği anlaşılmıştır. Mevzuat gereği tesisata yapılan her tür müdahalenin, cihaz değişiminin dağıtım şirketine bildirilmesi güvenlik için çok önemli bir zorunluluk olduğu halde yapılan tadilatla ilgili kurumumuza herhangi başvuru yapılmamıştır. Yerinde takılı cihazlarda baca bağlantılarının sökük olduğu görülmüştür. Yapılan ön soruşturmalarda bacaların gaz kullanımına uygunluğuna ilişkin tespit, onay ve bunları gösterir belgelerin de bulunmadığı bilgisi alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Aksa Sivas Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Bölge Müdürü İnan Yıldırım ise yaptığı açıklamada,"Daha bir gün önce yaşanan olayın ardından yaptığımız tüm uyarılara rağmen yaşanan bu üzücü olay, doğal gaz tesisatlarına yapılan bilinçsiz ve izinsiz müdahalelerin tehlikelerini ne yazık ki çok acı bir biçimde ortaya koymuştur. 68 kız öğrencimizin tesisata yapılan bilinçsiz müdahale nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayarak hastaneye kaldırılmasının üzerinden daha bir gün dahi geçmeden yaşadığımız bu acı olay bizleri büyük üzüntüye boğmuştur. Gece gündüz demeden Sivas halkına güvenli bir doğal gaz hizmeti sunmak için çabalarken, mümkün olan her fırsatta ve ortamda bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini ve doğal gaz tesisatlarının bakımlarının mutlaka yaptırılması, yetkili kişi ve firmalar dışında hiç kimsenin tesisatlara müdahalesine izin verilmemesi ve kullanım süresi dolmuş cihaz ve bağlantı ekipmanlarının mutlaka değiştirilmesi, baca temizliklerinin kati süratle aksatılmaması gerektiğini vurgulamamıza rağmen bu tür bir olay yaşanması bizler için çok büyük bir üzüntü kaynağıdır. Bilinçli kullanıldığında son derece güvenli bir yakıt olan doğal gazın, ilimizde peş peşe iki gün böyle üzücü olaylara konu olması tesisatçı firmalar ve yetkili teknik servislerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğinin ve tüketicilerimizin yetkisiz kişilerin tesisatlarına müdahalesine asla izin vermemeleri gerektiğinin önemini acı bir biçimde bir kere daha gözler önüne serdi" dedi.

Yıldırım, kullanıcıların cihazların düzgün kullanmada zorunlu olduğunu ifade ederek,"Bu acı ve çok üzücü vesileyle sürekli olarak gündeme getirdiğimiz iki konuyu tekrar vurgulamak istiyorum. Öncelikle; kullanıcılar iç tesisatlarının ve yakıcı cihazlarının düzgün kullanımından sorumludurlar. İzinsiz tadilat, uygunsuz ve kötü kullanım, yanlış ve bozuk ekipman kullanılması, proje dışı tesisat yapımı ile tesisatın bakımsızlığı nedeniyle doğabilecek olumsuzlukların sorumluluğu tüketicilere aittir. Bir diğer önemli konu ise izinsiz kazı yapılması hususudur. Şehrimizde yapılacak tüm kazı ve alt yapı çalışmaları öncesinde şirketimize bilgi verilmesi ve yetkili personelimizin nezaretinde kazı işleminin yapılması gerekmektedir. Bu iki konu şebekenin güvenli kullanımı ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Doğalgaz bize temiz, nefes alınabilir şehirlerde yaşama imkanı tanıyan ekonomik ve konforlu bir yakıttır. Bilinçli kullandığımız sürece doğal gaz son derece güvenli bir yakıttır. Ancak belirttiğim gibi; ekipman ve tesisatın periyodik yetkili firmalara yaptırılması, havalandırma menfezlerinin kapatılmaması, eskiyen cihaz ve bağlantı elemanlarının yenilenmesi büyük bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA