Türkiye-Fransa İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Türkiye'nin önümüzdeki dönemle ilgili inanılmaz fırsat ve imkanları bünyesinde barındırdığını unutmayın. Türkiye fırsatlar ülkesi' '(Gümrük Birliğinin güncellenmesi) Bu, şu anlamı ifade ediyor; Türkiye ile AB, ekonomik anlamda tam bir entegrasyona gidecek. Şu anda konuştuğumuz birçok problem ortadan kendiliğinden kalkacak' Fransa Dış Ticaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Sekreteri Fekl: 'Hem TürkiyeFransa arasında hem de üçüncü ülkelerde birlikte çalışalım'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye'nin önümüzdeki dönemle ilgili inanılmaz fırsat ve imkanları bünyesinde barındırdığını unutmayın. Türkiye fırsatlar ülkesi.' dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen, 'Türkiye-Fransa İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı' Bakan Zeybekci ve Fransa Dış Ticaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Sekreteri Matthias Fekl'in katılımıyla Ceylan İntercontinental Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Zeybekci, İngiltere, Almanya, Fransa gibi Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde Türkiye'deki kadar dünyanın en uzun köprülerine, tüp geçitlere, nükleer santrallere ihtiyaç olmadığını anlattı.

Türkiye'deki yatırım fırsatlarına dikkati çeken Zeybekci, 'Türkiye'nin önümüzdeki dönemle ilgili inanılmaz fırsat ve imkanları bünyesinde barındırdığını unutmayın. Türkiye fırsatlar ülkesi.' diye konuştu.

Fekl'in ve Fransa'nın destekleriyle Türkiye ile AB'nin Gümrük Birliği Anlaşmasını güncelleyeceğini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

'Bu, şu anlamı ifade ediyor; Türkiye ile AB, ekonomik anlamda tam bir entegrasyona gidecek. Bütün buradaki şirketler için söylüyorum, Türk ve Fransız şirketleri için söylüyorum. Gümrük Birliğinin kapsamına hizmetler sektörünün, kamu alımlarının, tarım ve gıdanın, elektronik ticaretin dahil olması demek, sizin bir Fransız şirketinin gelip Türkiye'deki tüm hizmetlerinde, kamu alımlarında, kamu ihalelerinde dilediği her türlü işe girmede hiçbir engelin kalmaması demek. Aynı şekilde Türk firması için de. Şu anda konuştuğumuz birçok problem de ortadan kendiliğinden kalkacak. Önümüzdeki dönemdeki bu süreçlerle fırsatlara sizlerin dikkatini çekmek istiyorum.'

- 'Türkiye ve Fransa, teröre karşı kazanacak'

Bakan Zeybekci, terörizmin yuvalandığı, hayat bulduğu, doğduğu, yaşadığı ülkelerin bulunduğunu belirterek, bir de terörizmin hedefine aldığı ülkeler olduğunu, bunların başındaki Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin birinci, Fransa'nın ikinci sırada geldiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin geçen yıl yaşadığı olumsuzluklardan ve terör saldırılarından örnekler veren Zeybekci, Türkiye'nin terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi anlattı.

Zeybekci, 'Bütün bu terör ortamında Türkiye, ekonomisi, sanayisi, eğitimi, adaleti, hukuku, insan hakları ve tamamıyla bir stres testinden geçti ve geçiyor. Bu sürecin sonunda demokrasi, insan hakları, hür teşebbüs, reel sektör, reel iş dünyası, bağımsız girişim kazanacaktır. Bu sürecin sonunda, Türkiye ve Fransa kazanacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Zeybekci, bazı küçük problemlerin olduğunu ve toplantılarda konuşulan bu konuların çözüleceğini aktardı.

Zeybekci, söz konusu problemlerle devam edilemeyeceğini vurgulayarak, 'Bunlar, çözülmeyecek problemler değil, hatta hükümetler seviyesine gitmeden bile bakanlıklar seviyelerinde çözebileceğimiz problemler.' dedi.

- 'İki ülke de kalbinden terör barbarlığı tarafından hedef alındı'

Fransa Dış Ticaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Sekreteri Matthias Fekl, bu etkinlikten önce gerçekleştirilen Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) 4. Dönem Toplantısı'nın ekonomik ilişkilerin yeniden harekete geçirilmesi konusundaki önemine değindi.

Fekl, her iki ülkenin de terör barbarlığı tarafından kalbinden hedef alındığına işaret ederek, 'Biz de birkaç defa bu saldırıların hedefi olduk ve bu saldırılar, Fransızları ve herkesi derinden etkiledi.' dedi.

Toplantının iki ülke ekonomik ilişkileri açısından kilit noktada gerçekleştiğini dile getiren Fekl, pratik çalışmalara geçmek gerektiğini savundu.

Hem Türkiye-Fransa arasında hem de üçüncü ülkelerde birlikte çalışılması önerisinde bulunan Fekl, ilişkilerin ve Gümrük Birliğinin modernize edilmesinin getirilerinden bahsetti.

Fekl, JETCO kapsamında Türkiye ile Fransa arasında ekonomik ikili diyaloğu gözden geçirip, revize etmeye karar verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yeni bir mimari ile daha geniş çerçevede çalışma grupları oluşturulması kararı alındı ve bu grupların politik kararları daha iyi hazırlaması, alınmış olan farklı kararları daha iyi takip etmesini sağlayacağız. 2012 yılından beri JETCO çalışmamıştı, bu yüzden gerçekten operasyonel bir işleyiş sağlayıp sıkıntıları aşmak lazım. Çok sayıda yapılacak proje var, bunların somut şekilde çalışılması lazım.

Farklı çalışma grupları, yakın zamanda toplanacak, farklı stratejik alanda çalışacaklar. Özellikle nükleer enerjinin Türkiye'de geliştirilmesi ya da diğer enerji türlerinde ülkelerimiz çok yüksek hedefler koydu. Ulaşım sektöründe, özellikle demiryolu alanında çalışmaya devam edeceğiz ama diğer ulaşım türlerine de bunu genişletmeye karar verdik. Şirketlerimiz arasında değişik ortaklıklar var, bu vesileyle Türkiye'nin altyapısını geliştirmesi daha da kolay olacak. Aynı zamanda tarım sektörü, çevre sektörü, sağlık gibi sektörler de çalışacağımız alanlar arasında.'

Matthias Fekl, Fransa'ya daha fazla Türk yatırımcının çekilmesi gerektiğini aktararak, ülkede yapılan reformlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Etkinlik öncesi gerçekleştirilen Türkiye-Fransa JETCO 4. Dönem Toplantısı sonrasında 'mutabakat zaptı' imzalandı.

Toplantıya DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Türk ve Fransız iş dünyasından isimler katıldı.
Kaynak: AA