'Terör Örgütüne Destek Verenler Sığınmacı Olamaz'

Avrupa Adalet Divanı, terör örgütüne destek verenlerin sığınma başvurularının reddedilebileceğine hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, terör faaliyetlerini desteklemenin sığınma başvurusunun reddi için yeterli sebep olduğunu belirtti.

Lüksemburg'ta bulunan AB'nin yargı organı Avrupa Adalet Divanı, terör örgütüne yardım etmek suçundan Belçika'da 6 yıl ceza alan Fas vatandaşı Mostafa Lounani'nin sığınma başvurusuna ilişkin kararını verdi.

Mahkeme, Fas İslami Savaşçı Grubunun Belçika'daki hücrelerinde yer aldığı belirtilen Lounani'nin sığınma başvurusunun reddedilebileceğine hükmetti. Kararın, sadece terör eylemi gerçekleştirenleri değil, aynı zamanda yeni üyeler bulanları, saldırı planı yapan kişileri veya saldırılarda kullanılacak ekipmanları taşıyanları da kapsadığı kaydedildi.

- Süreç

Lounani, 2006 yılında Belçika'da tutuklanmış ve pasaport sahteciliği ve Irak'a savaşmaya gitmek isteyenlere sağladığı yardımın nedeniyle 6 yıl hapis cezası almıştı. 2010 yılında Belçika'ya sığınma başvurusunda bulunan Lounani, ülkesi Fas'a döndüğünde 'radikal İslamcı' olduğu gerekçesiyle zulme maruz kalacağını iddia etmişti.

Belçika yönetimi, başvuruyu reddetmiş ancak Belçika'daki sığınma ve göçten sorumlu kurum Lounani'nin lehine itirazda bulunmuş, gerekçe olarak da söz konusu Fas vatandaşının kişisel olarak terör eyleminine katılmamasını göstermişti.

Konu Adalet Divanına taşınınca Belçika yönetimi, ceza almasına neden olan eylemlerinin, bir terör örgütünün faaliyetlerine lojistik destek anlamına geldiği ve bunun da sığınma başvurusunun reddi için yeterli sebep olduğunu belirtmişti.

2002 yılında BM'nin terör örgütü kabul ettiği Fas İslami Savaşçı Grubunun, 2003 yılında 33 kişinin öldüğü Fas'ın Kazablanka kentindeki saldırı ile 191 kişinin öldüğü İspanya'nın başkenti Madrid'deki saldırılarla bağlantısının olduğu iddia ediliyor. Grubun Avrupa'daki hücrelerine yönelik operasyonların, kapasitesine büyük ölçüde zarar verdiği değerlendiriliyor.
Kaynak: AA