MÜSİAD Ocak Ayı SAMEKS Verileri

MÜSİAD, SAMEKS Bileşik Endeksi 2016 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 46,1 seviyesine geriledi SAMEKS Sanayi Sektörü Endeksi önceki aya göre 5,7 puan artarak 51,6 puana yükseldi 40,4 puana kadar gerileyen iş hacmi, istihdamı olumsuz etkileyerek sektördeki duraksamanın derinleştiğini gösterdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Bileşik Endeksi 2016 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 46,1 seviyesine geriledi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in bu yılın Ocak ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi 2016 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 46,1 puana geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 3,6 puan azalış kaydederek 45,6 seviyesine gerilemesi etkili oldu. SAMEKS Sanayi Sektörü Endeksi ise önceki aya göre 5,7 puan artarak 51,6 puana yükseldi.

SAMEKS Bileşik Endeksi’nin 46,1 puanlık değeri, 2017 yılı Ocak ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre yavaşladığına işaret ederken; 51,6 puana yükselen SAMEKS Sanayi Endeksi, Türkiye ekonomisinde sanayinin çarklarının dönmeye devam ettiğini gösterdi.

- Hizmet Endeksi son 7 ayda 6. kez sektördeki durgunluğa işaret etti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 5,7 puan artarak 51,6 seviyesine yükseldi. Böylece Ocak ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi 2 ay aradan sonra yeniden 50 referans puanının üzerine yükseldi ve sektördeki toparlanmaya işaret etti.

Sektöre ait girdi alımlarının artmaya devam etmesi, önümüzdeki dönemde de sanayi üretiminin artış kaydedeceğinin sinyalini verdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 3,6 puan azalarak 45,6 değerine geriledi. Böylece SAMEKS Hizmet Endeksi son 7 ayda 6. kez sektördeki durgunluğa işaret etti.

Hizmet sektöründeki durgunluğun sürmesi ve önceki aya göre gözlenen düşüşe rağmen 54,4 puanla artışını sürdüren girdi alımları, sektörün ekonomiye olan güveninin sürdüğüne işaret etti. Bununla birlikte 40,4 puana kadar gerileyen iş hacmi, istihdamı olumsuz etkileyerek sektördeki duraksamanın derinleştiğini gösterdi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Ocak ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2016 yılının son çeyreğine ait makroekonomik verilerin, yılın 3. çeyreğinde yavaşlayan ekonomik aktivitenin toparlanma sürecinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Açıklamada yer verilen bilgilere göre MÜSİAD'ın üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verileri 48 aydır düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılıyor.

Kaynak: AA