Malatya'da Prof. Dr. Sırma Siyer Anlattı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesinin düzenlendiği 'Siyer Dersleri'ne konuşmacı olarak tarihçi yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma katıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen siyer derslerinin dokuzuncusu Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi salonunda yapıldı.

Konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Sırma tarafından 'Dar'ul-Erkam'ın İslam Tebliğindeki Yeri' başlıklı konuşmasında İslamiyeti ilk kabul eden sahabelerden Ebi'l Erkam'ın yaşamını anlattı.

Her toplumda müspet ve menfi insanların bulunduğunu belirten Sırma, 'İşte Erkam, Müslüman olmadan önce de çok mazbut bir insandı. Ebi'l Erkam, ilk Müslümanlardandır, Hz. Muhammed'e (SAV) gelen risaleti ilk kabul edenlerdendir.' dedi.

O dönemlerde öyle bir şeyi yapmanın kolay olmadığını aktaran Sırma, Ebi'l Erkam'ın iman edince her şeyini feda edebilecek bir noktada durduğunu söyledi.

Avrupa’da okur yazarlık oranının yok denecek kadar az olduğu dönemde, İslam dünyasında ciltlerce eserler yazıldığına işaret eden Sırma, 'Örneğin Belazuri'nin 3 ciltlik Kitabu'l Meğazi'si bundan bin 200 yıl evvel yazılmıştır. 700 yıl önce sadece 1 kişi, İbn-i Asakir tarafından yazılmış 80 ciltlik eserler var. Şimdi bizim hangi üniversite 80 cilt yazabiliyor? Bakın üniversite diyorum. O tek bir kişi bunu yaptı. Onlar da aşk vardı.' değerlendirmesinde bulundu.

Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Sırma, Şam'da tarihi eserlerin kalmadığını, hepsinin bombalandığını aktararak, 'İster Trump dinlesin, isterse Sarkozy’i dinlesin, bu batının bir projesidir, İslam devletlerindeki eserleri yok edin diyorlar.' diye konuştu.

Kaynak: AA