Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi'nde Sona Doğru

Portekiz’den InovCluster heyeti, projede sona yaklaşılması nedeni ile son kez temaslarda bulunmak üzere Balıkesir'e geldi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Portekiz’in Castelo Branco bölgesinde faaliyet gösteren InovCluster Gıda Kümesi ile ortaklaşa yürütülen Güney Marmara Gıda Kümesi Projesinde sona gelindiği bildirildi.

GMKA'dan yapılan açıklamaya göre, bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Dernek ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar, GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek ve ajans uzmanları, InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade, Castelo Branco Belediye Meclis Üyesi Mr. Jorge Pio, Castelo Branco Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mr. Adelino Minhos, Taze Meyve ve Likör Üreticisi Mr. Rolando Matins ile akademisyen ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, son yıllarda yürüttükleri üç Avrupa projesinin olduğunu, bunlardan birinin de Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi olduğunu söyledi.

Özek, 'Bugün projemizin kapanış toplantısı için Portekizli misafirlerimizle burada bulunuyoruz. Nihai hedefimiz Balıkesir ve Çanakkale’de kurumsallaşmış bir gıda kümesi oluşturmaktı. Bunu başardık. İnşallah küme kendi ayakları üzerinde durarak, kümenin verdiği avantajları da kullanarak, uluslararası fonlardan yararlanma fırsatı bulabilir.'' dedi.

Kümenin gelişmesi ve bu zamana kadar edinilen tecrübelerden bahseden GMKA Gıda Kümesi Derneği Başkanı ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar ise, 'Dernek sayımız 60 kişiye ulaştı. Şu an için iki tane Ur-Ge projeleri yazılmakta. Şubat sonlarına doğru inşallah bakanlığımıza sunarak kümelenme oluşumunun ilk aşamasını tamamlayacağız. Bundan sonra Çanakkale ve Balıkesir Ticaret odalarımız bünyesinde hem ticaret erbapları hem de odalarımız erbapları ile şehrimize, bölgemize ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.' diye konuştu.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Yatırımcılara seslenen InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade, şunları aktardı:

'Firmaların gelişmesi için etmen olan rekabet koşullarının yerel yönetimler olsun, üniversiteler olsun hep birlikte teknolojiyi kullanarak farklı desteklerle ile donanım kazanmamız gerekiyor. Tabiki de firmaların daha rekabetçi olmaları için dernekte dayanışma ortamı olacak. Bunu da Cluster'ın yönlendirmeleri ile hedefe daha hızlı gidilerek gerçekleştirilebilir. Dernek sayısı kısa sürede çok iyi bir rakama ulaştı. Bu rakamlar projenin başarısını gösteriyor. Sayının daha da artmasıyla sinerji daha fazla olacaktır. Biz de Castelo Branco’da bu şekilde başlamıştık. Şimdiye kadar da buradaki ziyaretlerden de yeni tecrübeler edindik. Yerel yönetimlerin destekleri de gerçekten bu konuda çok önem arz ediyor. Şimdiden başarılarınızın devamını diliyorum. Her zaman her konuda yardımcı olmaya hazırız.'

Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz da tecrübe paylaşımının önemine değinerek, toplantıda çok güzel ilişkiler kurulduğunu vurguladı.

GMKA uzmanlarından Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce’nin proje sürecinden ve bundan sonra olabilecek gelişmelerden bahsetmesi, firmaların ürünlerinin tanıtımının yapılması sonrası toplantı sona erdi.

Projede gıda sektörü değer zincirinde faaliyet gösteren 120 işletmeye birebir ziyaret gerçekleştirildiği belirtildi. Portekiz heyetinin daha sonra 1 Şubat 2017'de Çanakkale’de gerçekleştirilecek kapanış toplantısına katılacağı aktarıldı.
Kaynak: AA