Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Araç Eksikliğinden Şikayetçi

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi, İsrail'in 2007'den beri Gazze'ye uyguladığı abluka nedeniyle eksik araç ve gereçlerini temin edememekten yakınıyor.

NUR EBU IYŞE - Gazze'deki Sivil Savunma Birimi, İsrail'in 2007'den beri Gazze'ye uyguladığı abluka nedeniyle eksik araç ve gereçlerini temin edememekten, eskiyen araçlarını yenileyememekten yakınıyor.

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Genel Müdürü Nasır Muslih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ellerinde tamamı eskimiş 48 araç bulunduğunu ifade etti. Envanterde 23 yangın söndürme, 3 kurtarma, 2 acil müdahale, 1 hidrolik merdivenli itfaiye aracı ve 7 su tankeri ile tamir edilmeyi bekleyen arızalı 12 araç bulunduğunu bildirdi.

Sivil savunmaya ait araçların tamamının eski olduğunu, en yenisinin 15 yıl önce hizmete alındığını ve görev esnasında sık sık arızalandığını dile getiren Muslih, araç ve gereç eksikliğinin itfaiyecilerin kendilerine verilen görevi yerine getirmelerini aksattığını, vatandaşların can güvenliğini tehlikeye soktuğunu vurguladı.

İsrail ablukasının başladığı 2007'den beri Gazze'ye araçların tamiri için yedek parça girişinin engellendiğinin altını çizen Muslih, donörler tarafından sivil savunmaya verilen araçlara ait yedek parçaların girişinin engellendiğini belirtti.

- 'Araç ve gereç eksikliği çekiyoruz'

İsrail'in, itfaiyeciler için çok önemli olan malzemenin Gazze'ye girişini engellemesini kınayan Muslih, yasaklı malzemeler arasında itfaiyecilerin özel ısıya dayanıklı elbise, maske, projeksiyon ve oksijen tüplerinin de bulunduğunu aktardı.

Gazze'deki sivil savunma ekibinin ihtiyaç duyduğu araç ve gereç desteğinin sunulması yönündeki çağrıların Filistin Uzlaşı Hükümeti tarafından görmezden gelinmesine karşı çıkan Muslih, 'Batı Şeria'daki itfaiyeciler, ihtiyaçları olan elbise ile araçları eksiksiz alırken, biz Gazze'de personelin yanında araç ve gereç eksikliği çekiyoruz.' dedi.

Görevini daha hızlı yapacak genç personelin alınmasına bütçenin elverişli olmadığını aktaran Muslih, kurumda personel eksikliğinin yüzde 30 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Sivil savunmada çalışan personelin büyük çoğunluğunun yaşlılardan oluştuğuna işaret eden Muslih, 660 personelden sadece yüzde 10'unun gençlerden, yaşlarının 20 ile 30 arasında, olduğunu ifade etti.

Muslih, Gazze'de yerleşim yerlerinin genişlemesi nedeniyle sivil savunmanın, maddi imkanla birlikte yeni personelle donatılmış en az 10 merkeze daha ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

- 'İtfaiyeye araçlarını tamir ediyoruz'

İtfaiyeci İbrahim Ebu'r Riş de görevleri esnasında araç ve gereçlerinin arızalanması nedeniyle vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğunu, insanların sıkıntılarının artmasına neden olduğunu belirtti.

Ebu'r Riş, 'Sürekli itfaiyeye ait araçları tamir ediyoruz. Tamir işlerinin çokluğundan bu yerin itfaiyeden çok tamir atölyesine dönüştürüldüğü hissine kapılıyoruz.' dedi.

Eskimiş araçları çok basit imkanlarla ikinci el yedek parça kullanarak tamir etmeye çalıştığını kaydeden Ebu'r Riş, Gazze'de bulunan araçların benzerlerinin diğer ülkelerde normal şartlarda kullanılmadığını ve imha edildiğini kaydetti.

Kaynak: AA