Fas'ın 33 Yıl Sonra Afrika Birliğine Katılması

İİT Genel Sekreteri Useymin: 'Fas'ın Afrika Birliği ailesine dönüşünün, Afrika ülkelerini uluslar arası düzeyde daha güçlü hale getirmesini ve kıtadaki sorunların çözümünü kolaylaştırmasını umuyorum'.

İslam İşbirliği Teşkilatınca (İİT), Fas'ın yeniden Afrika Birliğine katılması memnuniyetle karşılandı.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yazılı açıklamasında, 'Fas'ın Afrika Birliği ailesine dönüşünün, Afrika ülkelerini uluslararası düzeyde daha güçlü hale getirmesini ve kıtadaki sorunların çözümünü kolaylaştırmasını umuyorum.' ifadesini kullandı.

Useymin, ayrıca Çad Dışişleri Bakanı Musa Faki Muhammed'i de Afrika Birliği Komisyonu Başkanlığına seçilmesi münasebetiyle kutladı.

İİT ile Afrika Birliği arasındaki ikili iş birliğini anımsatan Useymin, yeni başkan ve komisyon ile tüm ortak alanlarda iş birliğini güçlendirmek amacıyla sağlam çalışmalar yürütmeyi umduklarını bildirdi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 28. Afrika Birliği Zirvesi kapsamında dün gerçekleştirilen kapalı oturumda, Fas'ın 33 yıl aradan sonra Afrika Birliğine geri alınması kararlaştırılmıştı. Bağımsızlık iddiasında bulunan Batı Sahra'nın Afrika Birliğine üye olmasının ardından 1984 yılında birlikten çekilen Fas, 21 Temmuz 2016'da birliğe tekrar döneceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA