Avustralya Pasaportu Olanlar Trump Yasağından Etkilenmeyecek

Avustralya Başbakanı Turnbull: 'Çifte vatandaşlığı olan Avustralyalılar ABD'ye daha önce olduğu gibi girebilecek'.

Avustralya Başbakanı Turnbull, çifte vatandaşlığı olan Avustralyalıların ABD Başkanı Donald Trump'ın vize yasağından muaf tutulacağına dair ABD'nin güvence verdiğini açıkladı.

Başbakan Turnbull başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında, Avustralyalıların Trump yasağından muaf tutulacağını ancak yasak hakkında yorum yapmayacağını söyleyerek, 'Avustralya Başbakanı olarak benim için önemli olan şey, Avustralyalılara hizmet etmektir.' dedi.

Turnbull, 'Bu sabah Beyaz Saray’dan Avustralya pasaportu olanların ABD'ye normal bir şekilde gidebileceklerinin onayını aldık. Avustralyalılar, başka bir ülkenin vatandaşı olup olmadıkları veya hangi ülkede doğduklarına bakılmaksızın bu son yürütülen düzenlemeden etkilenmeyecekler.' dedi.

-'Turnbull’un yasağı eleştirmemesi kabul edilemez'

Öte yandan, ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi'nden (ALP) Mark Dreyfus, Başbakan Turnbull’un yasağı kınamayı reddetmesini eleştirerek, İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerden gelen sert açıklamalardan sonra bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Dreyfus, 'Malcolm Turnbull, başbakanımız olarak sesini yükseltmesi lazım. Amerika’ya açıkça ve basitçe bunun yanlış olduğunu, bunun ABD’nin değerlerine uygun olmadığını açıklaması lazım. ABD’ye bunun ne kadar kaos yarattığını anlatmamız lazım.' dedi.

Avustralya Başbakanı Turnbull dün '(Trump'ın göçmen kararıyla ilgili olarak) Avustralya Başbakanı olarak başka ülkelerin iç politikalarıyla ilgili yorum yapmak benim görevim değil.' diyerek vize yasağını eleştirmeyi reddetmişti. Muhalefet partileri Turnbull’un sözlerine tepki göstermişti.

Kaynak: AA