Yüz Felcinde Akupunktur Başarısı

Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin, periferik yüz felci sonrası ilk 6 ay içinde uygulanan akupunktur tedavisi ile yüzde 100’e yakın geri dönüşün mümkün olduğunu söyledi.

Yüz Felcinde Akupunktur Başarısı
VM Medical Park Samsun Tıp Merkezi Akupunktur Kliniği Uzmanı Ayşegül Elbir Şahin, yüz felci hakkında “Periferik tip yüz felci, yüz kaslarını etkileyen ve ani gelişen bir rahatsızlıktır. Beyinden gelen yüz hareketleri yapma emrinin 7. sinir (yüz siniri) tarafından kaslara iletilmesinde oluşan engellemeler bu hareketlerin yapılamamasına neden olur. Bu engeller çeşitli nedenlerle olabilir. İlerleyici bir hastalıktır ve maksimum şiddetine birkaç saat ya da günde ulaşır. Kadın ve erkekleri eşit derecede etkiler. Her yaşta ve yılın her zamanı görülebilir. Sıklıkla soğuk ve rüzgar sonrasında gelişen bir hastalıktır. Yüz felci kişiden kişiye çok farklı şekillerde kendini gösterebilir. Yüzün bir tarafında yüz ifadesinin tüm kasları güçsüzleşir ya da tamamen etkisiz olur. Mimik hareketleri istenildiği gibi yapılamaz. Göz kapakları kapanamaz, dudak kenarı düşer ve alın kırıştırılamaz. Herhangi bir duyusal kayıp olmamasına rağmen hissizlik belirtilebilir. Bazı hallerde tat alma kaybı, sese hassasiyet oluşabilir. İstemsiz gözyaşı (timsah gözyaşları), göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yukarı kayması, göz kapatamamaya bağlı korneada tahriş, felçli tarafta yiyecek ve içeceklerin dışarı düşmesi görülebilmektedir. Hastaların yüzde 80’i 2-3 hafta içinde iyileşir. Yüzde 10’luk bir kısmın iyileşmesi bir yıla kadar sürebilir. Diğer yüzde 10’luk kısım ise iyileşemez ve yüzde sinkinezi (istemsiz hareket) gelişir. Gülümseme sırasında göz kapağının kendiliğinden kapanması, yemek yerken gözden yaş gelmesi gibi. Tedaviye tanı koyulduktan sonra en kısa sürede başlamak iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Periferik yüz felci sonrası ilk 6 ay içinde uygulanan akupunktur tedavisi ile yüzde 100’e yakın geri dönüş mümkündür. Mevcut tedaviler sonrası problem kalan hastalar için de aradan uzun zaman geçmiş olsa dahi yüz güldürücü sonuçlar almak mümkündür” dedi.

Ayşegül Elbir Şahin tedavi sürecini yönettiği hastası İsmet Erdemir ile ilgili "51 yaşında, 4 yıl önce periferik yüz felci geçirmiş bir hastamız. Uygulanan tedaviler sonucunda yüzde 90 oranında şifa bulmuştur. Ancak yemek yerken istemsiz gözyaşı-timsah gözyaşı dediğimiz sinkinezi durumu kendisinde meydana gelmiş ve bu şikayetine çare bulamamıştır. Gittiği bir göz doktorunun tavsiyesi ile akupunktur tedavisi olmak üzere bize ulaştı. 2016 Aralık ayında Samsun Medical Park Tıp Merkezi Akupunktur Polikliniğimize başvuran hastamızın bizden beklentisi yemek yerken istemsiz bir şekilde ortaya çıkan gözyaşı salgılanmasını durdurabilmekti. Ancak hastamızın yüzünde kendisini rahatsız etmese de asimetri durumu mevcut olmakla birlikte, etkilenen tarafta kaş ve göz kapağında düşüklük, ağız köşesinde ise aşağı çekilme mevcuttu. Hastamıza ilk etapta haftada 2 seans olacak şekilde 10 seanslık kulak ve vücut akupunktur tedavisi planlandı, elektro akupunktur uygulandı. İlk seanstan itibaren gözyaşında azalma, etkilenen yüz bölgesinde ise kas fonksiyonlarının canlandığını gösteren karıncalanmalar hissettiğini söyledi.

4. seansa geldiğinde gözyaşı şikayeti yüzde 50 oranında azalmıştı ve gözünü daha rahat açıp kapatabildiğini söyledi.

Seanslar ilerledikçe hastamızın şikayetleri azalarak kayboldu. Toplam olarak 13 seanslık akupunktur tedavisinin sonunda hastamız artık yemek yerken gözyaşı akmıyor, etkilenen taraftaki göz kapağı ve kaşı diğer göz kapağı ile aynı seviyede, ağız köşesi gülerken dahi normal tarafla aynı seviyede kalmaktadır” bilgisini verdi.

İsmet Erdemir ise tedaviden çok memnun kaldığını, beklediğinden daha çok fayda gördüğünü söyledi.

Kaynak: İHA