Yasaklanan Gübreye Reçeteli İzin

Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, geçen aylarda yasaklanan ve fındık için önemli olan bazı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinde yasağın kalktığını, yüzde 26’lık oranlı bu gübrelerin reçetelendirilip kullanılabileceğini söyledi.

Yasaklanan Gübreye Reçeteli İzin
Yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Kemal Yılmaz, yüzde 33’lük kalsiyum amonyum nitrat gübresinin kullanım yasağının devam ettiğini, fındık üretiminde sıkça kullanılan yüzde 26-21’lik kalsiyum amonyum nitrat gübresinin kullanımının ise reçete ile satışının tekrar başladığını belirtti.

Yüzde 26’lık kalsiyum amonyum nitrat gübresinin kullanımının fındık tarımı için önemli olduğunu kullanım yasağının kalkması ile fındık üreticilerinin rahatlayacağını ifade eden Yılmaz, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında, bulundukları depolama alanlarında yed-i emine alınmak suretiyle satış ve sevkiyatı 8 Haziran 2016 tarihinde durdurulmuştu. Bunun üzerine üreticilerin mağdur olmaması sebebiyle bakanlığımız bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma ile yüzde 33’lük amonyum nitrat gübresinin kullanımı tamamen yasaklandı. Bunun dışında fındık tarımı için büyük öneme sahip olan yüzde 26-21’lik kalsiyum amonyum gübresi ise reçeteli satılmak üzere serbest bırakıldı. Bu durum fındık üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlattı” dedi.

Kalsiyum amonyum nitrat gübresi kullanmak isteyen üreticilere uyarılarda buluna Yılmaz, üreticilerin mutlaka ilçe müdürlüklerinden gübre e-reçetesi yazdırarak gübrelerini onaylı dağıtıcı belgeli işletmelerden almaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA