ITC'den İbadi'ye 'Türkmen Bakan' Çağrısı

ITC Başkanı Salihi: 'İbadi'nin Ticaret ya da Sanayi bakanlığına üyesi olduğu Dava Partisi mensubu 'sözde Türkmen aday' seçeceği duyumunu aldık. Bu durum, Türkmenler açısından endişe verici. İbadi, Bakan seçmeden önce bunu kendi çevresine değil, Türkmen halkının oylarıyla mecliste bulunan bizim partimize (ITC milletvekillerine) sormalı' 'Bakanlar Kurulunda alınacak kararlara seyirci kalan değil, Türkmenlerin hak ve hukukunu savunabilen bir Türkmen ismin Bakan olmasını istiyoruz. Şii partili bir bakan Türkmenleri temsil etmez' 'Eğer söz konusu olan partili değil bağımsız adaysa, İbadi'ye Türkmenlerin bağrından kopmuş teknokrat aday da sunabiliriz'

HAYDAR HADİ - Irak'taki Türkmenler, Başbakan Haydar el-İbadi'nin kabinede boş olan 5 bakanlıktan birine getirmeyi planladığı Dava Partili bir Türkmen adayın, Türkmen toplumunun haklarını gerektiği gibi savunabileceği konusunda endişe duyuyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşet Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İbadi'nin 5 bakanlıktan birisine kendisinin de üyesi olduğu, 2003 sonrası dönemde iktidarda bulunan ve izlediği mezhepçi politikalar ile karıştığı yolsuzluklar nedeniyle eleştirilen Dava Partisi (Şii) mensubu bir Türkmeni getirme niyetinde olduğunu belirterek, 'bunu kabul etmeyeceklerini' söyledi.

- 'İbadi, bize sorsun'

Salihi, 'İbadi'nin Ticaret ya da Sanayi bakanlığına üyesi olduğu Şii Dava Partisi mensubu 'sözde Türkmen aday' seçeceği duyumunu aldık. Bu durum, Türkmenler açısından endişe verici. İbadi, Bakan seçmeden önce bunu kendi çevresine değil, Türkmen halkının oylarıyla mecliste bulunan bizim partimize (ITC milletvekillerine) sormalı.' dedi.

Haklarındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmeleri ya da meclis tarafından görevden alınmaları nedeniyle Savunma, İçişleri, Maliye, Ticaret ve Sanayi bakanlıklarının bir süredir boş olduğunu hatırlatan Salihi, yaşanan bu gelişmelerden sonra birkaç defa görüştüklerini anlattığı İbadi'den kabinesinde Türkmen isme yer vermesini talep ettiklerini ve onun da bu konuda kendilerine söz verdiğini aktardı.

- 'Şii partili bakan Türkmenleri temsil etmez'

İki yılı aşkın süredir kabinede Türkmenlerin yer almadığını kaydeden Salihi, söz konusu boş bakanlıklara Şii partilere yakın birisinin seçilmesini istemediklerini ifade etti. Salihi şunları kaydetti:

'Bakanlar Kurulunda alınacak kararlara seyirci kalan değil, Türkmenlerin hak ve hukukunu savunabilen bir Türkmen ismin bakan olmasını istiyoruz. Şii partili Türkmen adaya kesinlikle razı olmayız. Şii partili bakan Türkmenleri temsil etmez. O Bakan, kendi partisini temsil eder.'

Salihi, İbadi'nin daha önce sık sık dile getirdiği ancak bir türlü hayata geçiremediği 'teknokratlar hükümeti' açıklamalarına ilişkin ise 'Eğer söz konusu olan partili değil bağımsız adaysa, İbadi'ye Türkmenlerin bağrından kopmuş teknokrat aday da sunabiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

- Irak'taki 'boş bakanlıklar'

Irak'ta haklarındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmeleri ya da meclis tarafından görevden alınmaları nedeniyle Savunma, İçişleri, Maliye, Ticaret ve Sanayi bakanlıkları aylardır boş bulunuyor. Maliye Bakanlığına ise İbadi vekalet ediyor. İbadi'nin özellikle Maliye Bakanlığına vekalet etme nedeni olarak, 'uzun yıllar meclisteki Ekonomi Komitesi'ne başkanlık etmesi sebebiyle, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ülkenin boğuştuğu ekonomik krize yeni politikalar geliştirme konusunda gereken deneyim ve birikime sahip olması' gösteriliyor.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelenin yürütüldüğü Irak'ta, İbadi kabinesinde özellikle İçişleri ve Savunma bakanlıklarının boş bulunması ülkedeki birçok çevre tarafından eleştiriliyor. İbadi'nin söz konusu bakanlıklara getirilmesi için seçeceği adayları yakında meclisin onayına sunması bekleniyor. Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan grup ve milletvekillerinin yer aldığı mecliste, İbadi'nin sunacağı adaylar üzerinde anlaşma sağlamasının zor olabileceği üzerinde duruluyor. İbadi, daha önce yaptığı açıklamada bu konuda topun mecliste olduğunu ifade etmişti.

İbadi 17 Ağustos 2015'te aldığı kararla 33 olan bakanlık sayısını 22'ye düşürmüştü. Lağvedilen bakanlıklar arasında İran'a yakın Şii Bedir Grubu'nun üyesi ve Türkmen Muhammed Mehdi Beyati'nin yürüttüğü İnsan Hakları Bakanlığı da bulunuyordu.

Irak'ta kabinede Türkmen bakan bulunma konusunda ayrılan bir kontenjan olmasa da, 2003 sonrası dönemlerdeki hükümetlerde genelde hep bir Türkmen bakan yer almıştı. Kabinede yer alan bu bakanların genelde Şii partilerden olması Türkmen halkını yeterince temsil edip etmedikleri konusunda tartışmalara neden olduğu gibi bazı Türkmen çevreleri bu duruma tepki göstermişti.

Irak'ta 1995'te kurulan ve güçlü bir Türkmen tabanına sahip olan Irak Türkmen Cephesi'nin lideri Salihi, meclisteki Türkmen milletvekilleri arasında en çok oyu alan kişi olduğu kaydedildi.
Kaynak: AA