EBSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı

EBSO Başkanı Yorgancılar: 'Daha önce olduğu gibi Türkiye'yi tekrar yatırım yapılabilir seviyeye getirmek, önü açık güvenli ve istikrarlı Türkiye'yi desteklemek ve bunu sağlamak hepimizin görevi. Bu sadece cumhurbaşkanı ve hükümetin görevi değil. Toplumun tüm kesimlerinin bu işin içinde desteğinin olması gerekiyor. Çünkü başka Türkiye yok'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Standard & Poor's'un Türkiye ile ilgili değerlendirmelerine ilişkin, 'Daha önce olduğu gibi Türkiye'yi tekrar yatırım yapılabilir seviyeye getirmek, önü açık, güvenli ve istikrarlı Türkiye'yi desteklemek ve bunu sağlamak hepimizin görevi. Bu sadece cumhurbaşkanı ve hükümetin görevi değil. Toplumun tüm kesimlerinin bu işin içinde desteğinin olması gerekiyor. Çünkü başka Türkiye yok.' dedi.

EBSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Yorgancılar, gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Yorgancılar, 2016 yılındaki ekonomik göstergelerin ve risklerin 2017'de de devam ettiğine işaret ederek, meclis üyelerine kur ve faiz risklerinde kaçınmalarını söyledi.

Dolar ve avro kurundaki artışların ithal ham maddeye dayalı üretim yapan sanayicileri olumsuz etkilediğini dile getiren Yorgancılar, sanayicinin yarısına yakınının dolar kredisi kullandığını, kurdaki yükselişle kredi maliyetlerinin yüzde 30 arttığını ifade etti. Bu maliyetlerin bilançolara negatif yansıdığını aktaran Yorgancılar, sanayicinin bu kaybı üretim yaparak ya da elindeki gayrimenkulleri satıp nakde çevirerek telafi edebileceğini kaydetti.

Yorgancılar, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Standard & Poor's'un Türkiye ile kararlarına değindi.

Fitch'in kararının ardından Türkiye'nin kredi notunun üç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından da 'yatırım yapılamaz' seviyeye indirildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Bu kararın arkasında, 'Siyaset ve güvenlik konusundaki gelişmeler, Türkiye'de ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı olumsuz etkiledi' tezi öne çıkıyor. Bu Türkiye'nin risk primini arttırıyor, yabancı sermayenin ülkeye girişinde soru işaretleri oluyor. Daha önce olduğu gibi yatırım yapılabilir, önü açık, güvenli ve istikrarlı Türkiye'yi desteklemek ve bunu sağlamak hepimizin görevi. Bu sadece cumhurbaşkanı ve hükümetin görevi değil. Toplumun tüm kesimlerinin bu işin içinde desteğinin olması gerekiyor. Çünkü başka Türkiye yok. Hepimiz bu geminin içindeysek hep birlikte bu desteği vermek zorundayız. '

Sanayiciye ve KOBİ'lere 2016'da ekonomide yaşanan durgunluğu gidermek ve 2017 yılını daha iyi geçirmelerini sağlamak için teşvikler verildiğini anımsatan Yorgancılar, küresel ekonomide ve ülke ekonomisinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin geleceğine inandığını ve umudunu hiç kaybetmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA