Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Açıklaması '1 Litre Süt Bedeli İle 1,5 Kg Yemi Alabilmemiz Gerekmektedir.'

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticilerin olumsuz etkilendiklerini belirten bir açıklamada bulundu.

Birlikten yapılan açıklamada, üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinin yem ödemeleri olduğu hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Biz yetiştiricilerin en önemli girdi maliyetini oluşturan yem fiyatları ciddi oranda artış göstererek üretim maliyetlerimizi önemli oranda arttırmıştır. Fakat süt fiyatındaki 30 ay sonra 6 kuruş artış beklentilerin çok altında kalmıştır. Yem sanayicileri girdi maliyetlerindeki artışı satış fiyatlarına rahat bir şekilde yansıtıyor. Süt sanayicisi de kendi piyasa koşullarını gerekçe göstererek bizim ürettiğimiz sütü bizim maliyet artışımızı dikkate almadan fiyatlandırıyor. Sektördeki sıkıntıları tek başına süt üreticisi yetiştiricilerimiz göğüslemek zorunda bırakılıyor. Bizlerin sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için 1 litre süt bedeli ile 1,5 kg yemi alabilmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla süt satış fiyatları, bizlerinde maliyetleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Sektördeki diğer paydaşlarında taşın altına ellerini koyup kendi karlarından fedakarlık etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.”

“Üreticilere indirim kararı aldık”

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, çiftçilere destek olmak amacıyla sundukları hizmetlerde, ücret indirim kararı aldıklarını belirterek şöyle devam edildi:

“ Biz birlik olarak bu zor günlerde üyelerimizin girdi maliyetlerini azaltmak, onlara destek olmak için mal ve hizmet satışlarında uygun fiyatlar sunarak, veteriner ilaçlarında etiket fiyatı üzerinden önemli oranlarda indirim yapma kararı almış bulunmaktayız. Yetiştiricilerimizin sesi ve yanında olmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: İHA