TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak Açıklaması

'Elektronik haberleşme hizmetleri sektöründe karlılığın 2010 yılından itibaren ciddi oranda azaldığını görüyoruz' 'Fiberde ortak altyapıya geçmek demek, sektörün büyümesi ve gelirlerini dengeli biçimde kullanması anlamına geliyor' TUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Özaydın: 'İnternet derin bir mecradır. Dünyanın hiçbir ülkesinde kota diye bir şey yoktur. Abone istediği ve ihtiyacı olduğunca, özgürce interneti kullanır'

MUSAB TURAN - Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye'de elektronik haberleşme sektörünün 16 milyar dolarlık büyüklüğünü geçen yıl yinelediğini belirterek, 'Sektörde karlılığın 2010 yılından itibaren ciddi oranda azaldığını görüyoruz.' dedi.

Yusuf Ata Arıak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik haberleşme hizmetleri sektörünün büyüklüğünün 2015 sonunda yaklaşık 39,6 milyar lira seviyesinde olduğunu, dolar bazında değerlendirildiğinde 15,39 milyar dolardan 14,4 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Son 5 yılda sektörde dolar bazında dikkat çekecek seviyede bir büyüme yaşanmadığını ifade eden Arıak, '2016'da da son yılların ortalaması alındığında pazarda 16 milyar dolarlık bir büyüklüğün kendini tekrarladığını görüyoruz. Karlılıklarda da benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Sektör karlılık oranlarına bakıldığında sektörde 2010 yılından itibaren ciddi oranda azaldığını görüyoruz.' diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2023 yılı için telekomünikasyon sektörüne yönelik belirlenmiş birçok hedef bulunduğunu hatırlatan Arıak, bu hedeflerden birinin 2023 yılında bilgi teknolojileri ve i̇letişim sektörü parasal büyüklüğünün 160 milyar dolara çıkarılması, milli gelirin yüzde 10’u kadar pay alması ve 2035 yılına kadar genişbant erişim büyüklükleri, siber güvenlik konusu ve posta alanında Avrupa’nın en iyi ilk 5 ülkesi içerisine girilmesi olduğunu vurguladı.

Hedeflerin gerçekleşebilmesi için 2023'e kadar sektörün her yıl dolar bazında yaklaşık yüzde 25 büyümesi ve bu büyümenin sağlanabilmesi için radikal önlemlerin alınması gerektiğini belirten Arıak, 'Sektör maalesef büyümüyor ve ülkemizde rekabetin daha fazla ve hızlı biçimde artması gerekiyor.' dedi

- Fiberde ortak altyapıya geçilmesi...

Yusuf Ata Arıak, gelecek yıl için sektörde asıl beklentiyi serbestleşme yönünde atılacak ciddi adımların oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'2017 yılı, gelirin bir anda artacağı bir dönem olmayacak doğal olarak... Burada 2017 yılını değerli kılan şey, TELKODER olarak önemli katkılarda bulunduğumuz Ortak Altyapı Şirketi’nin kuruluşunun tamamlanması ve fiberde ortak altyapıya geçilmesi olacak. Fiberde ortak altyapıya geçmek demek, sektörün büyümesi ve gelirlerini dengeli biçimde kullanması anlamına geliyor.'

Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve alternatif operatörlerin Ortak Altyapı Şirketi’ni kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Arıak, bu konuda hükümetin de tam desteğini aldıklarını söyledi. Arıak, 2017 içinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak sektörün önünün açılmasının, sektörde büyüme ve karlılık açısından adeta doping etkisi yaratacağını vurguladı.

- '59,1 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı'

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, kuruluş çalışmalarında büyük katkılar yaptıkları Ortak Altyapı Şirketi’nin fiber konusunda yaşanan sıkıntıları gidereceğine inandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

'BTK tarafından yayınlanan son raporlara, genişbant verilerine bakıldığında, 10,1 milyonu sabit abone, 49 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 59,1 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldığı biliniyor. Büyümenin sağlıklı biçimde olması ve başta istihdam gibi alanlarda yatırım yapılabilmesi için serbestleşmenin daha hızlı biçimde yaşanması gerekiyor.

Sektörün gelecek 5 yıl içerisinde her yıl artarak büyüyebilmesi için yaygın fiber altyapısının yanı sıra diğer alanlarda da acilen atılması gereken adımlar bulunuyor. Genişbant internet hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Yeni nesil i̇şletmecilerin pazar payları AB seviyelerine çıkartılmalı, sabit-mobil kullanımındaki değerler AB ölçülerinde olacak şekilde dengelenmeli, veri merkezlerinin yasal durumu iyileştirilmeli, mali teşvikler, vergi indirimleri uygulanmalı ve ülkemizde birden fazla internet değişim noktası bulunmalı.'

- 'Son kullanıcıda kota uygulaması kaldırılmalı'

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın da internet üzerinden medya içeriği sağlayan şirketlerin faaliyet alanlarının düzenlenmesi gerektiğini belirterek, server merkezlerini Türkiye yerine Güney Kıbrıs veya İsrail'de bulunduran küresel firmaların Türkiye'deki kablolu TV pazarına etkilerinin ele alınması gerektiğini söyledi.

Özaydın, uydu elektroniği iletişim sektörünün fiber altyapının ortak kullanımını beklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Uydu elektronik iletişim sektörünün en önemli sorunu Pay TV (öde-izle) platformlarının, hiçbir regülasyona tabi olamamasıdır. Bu haksız rekabete yol açmaktadır. Diğer yandan sadece TV yayıncılığı değil, veri iletişimi ve telefon hizmeti veren firmalar var. Bu verilerin ülkemizde tutulması şartı getirilmeli. Ülkemizde 270 bin kilometre fiber altyapı var. Bu altyapı tüm yerli operatörlerce kullanılmalı ve dışa bağımlılığın ortadan kalkması için son kullanıcıda kota uygulaması kaldırılmalı. İnternet derin bir mecradır. Dünyanın hiç bir ülkesinde kota diye bir şey yoktur. Abone istediği ve ihtiyacı olduğunca özgürce interneti kullanır.'
Kaynak: AA