Kolombiya'da Militanlarla Dans Ederken Görüntülenen BM Gözlemcilerine Tepki

BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması gözlemcilerinin FARC militanlarıyla dans ederken çekilen görüntüleri tepkilere neden oldu BM Kolombiya Misyonu, bu tür 'uygunsuz' davranışlar için önlem alınacağını açıkladı.

Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış anlaşması çerçevesinde militanların silah bırakması için belirlenen toplanma alanlarından birinde çekilen ve Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri ile militanları dans ederken gösteren video, ülkede tepkilere neden oldu.

İspanyol haber ajansı EFE, Guajira bölgesine bağlı Fonseca Belediyesi kırsalındaki toplanma alanında çekildiği tahmin edilen görüntüleri yayınladı.

Görüntülerde BM Kolombiya Misyonu Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması gözlemcilerinin yeni yıl kutlaması için FARC militanlarıyla yemek yediği ve dans ettiği görülüyor.

Sosyal medyada videonun yanı sıra BM gözlemcilerinin silahlı FARC militanlarıyla çekilmiş fotoğrafları da paylaşılıyor.

Muhalefetteki Demokratik Merkez Partisi milletvekilleri ve birçok sosyal medya kullanıcısı, internette yayılan görüntüler ve fotoğraflara tepki gösterdi.

Muhalefet partileri, BM gözlemcilerinin görüntülerini “rezillik” olarak nitelerken sosyal medya kullanıcıları da özellikle fotoğraflarda çocuk yaşta militanlar bulunduğunu ileri sürerek tepkilerini dile getirdi.

BM Kolombiya Misyonu, tepkilerin ardından yaptığı açıklamada gözlemcilerin eylemlerinin “BM’nin tarafsızlık değerlerini yansıtmadığına” dikkati çekerek “uygunsuz” olarak nitelenen davranışlar karşısında önlem alınacağını vurguladı.

Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya 'hayır' demişti.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA