Bakan Özhaseki, Büyük Projelerin Temelini Atmak İçin Diyarbakır Ve Şırnak'a Gidiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ile birlikte Doğu ve Güneydoğu’da yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve yeni çalışmaların da temelini atmak için Şırnak ile Diyarbakır’a gidiyor.

Bakan Özhaseki, 04 Ocak 2017 tarihinde Diyarbakır Sur’da, İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin, Suriçi 229 adada yapılacak olan yöresel mimariye uygun konutlar, Diyarbakır Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon Projesi’nin temel atma programına katılacak.

Sur programı sonrası Şırnak’a geçecek olan Bakan Özhaseki, Cizre, Silopi ve İdil’de de incelemelerde bulunacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Suriçi’ni koruyup alanda var olan tarihi dokuyu tehdit eden sağlıksız yapılaşmayı da bertaraf ederek "Yaşanabilir Diyarbakır"ı inşa etmeyi hedefliyor.

Koruma-yenileme odaklı yaklaşım çerçevesinde, Suriçi bölgesinde yapılacak dönüşüm uygulamaları sadece niteliksiz yapıların yıkılıp yenilenmesi değil, taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen anıtsal ve sivil mimarlık örneği yapıların restore edilmesi, geleneksel dokuya uyumlu kültür varlığı niteliğindeki yöresel yaşam biçimini yansıtan çevresel değerli yapıların bakım-onarımının yaptırılması suretiyle korunmasına yönelik olarak yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda Fatih Camii (Kurşunlu Camii) çevresindeki 31 adet tescilli yapının restorasyonu için projelendirme çalışmalarına başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisindeki 53 tescilli yapıdan zarar gören 11 tanesine ilişkin projelendirme ve restorasyon çalışmaları doğrultusunda öncelikli olarak Fatih Camii (Kurşunlu Camii) ve Ermeni Katolik Kilisesinde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mülkiyetindeki Ulucami arkasındaki 355 ada 19-20 parsel üzerindeki konağın restorasyon projesi tamamlandı.

Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin 1. etabı olan Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlatıldı. Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkiinde toplamda 5 bin 637 adet konut üretilecek. Yıl sonunda 1000 konutluk ilk etap tamamlanacak.

Cizre, Silopi ve Cizre’de çalışmalar hızla sürüyor

Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve İdil’de toplam 8 bin 874 konut inşa edilecek. Ayrıca, İdil’de 340 konut tek katlı olarak, Silopi’de İller Bankası tarafından 516 konut, toplamda ise 612 konut geleneksel mimariye uygun olarak yapılacak.
Kaynak: İHA