Paşayeva, Cevanşir'in Kabrini Ziyaret Etti

Azerbaycan Milletvekili Paşayeva: 'Sadece Behbud Han Cevanşir değil, onlarca aydınımız Ermeni terör örgütleri tarafından öldürüldü. Bunu gençlere anlatmamız, öğretmemiz lazım. Sözde soykırım iddialarıyla dünyayı kandıranların en azından tarih karşısında yargılanmasını sağlasınlar'

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Azerbaycan Delegasyonu Üyesi ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, şehit Behbud Han Cevanşir'in mezarını ziyaret etti.

Paşayeva ve beraberindeki heyet, Sovyet ihtilali sonrasında geldiği İstanbul'da 1921'de uğradığı suikastta yaşamını yitiren Cevanşir’in Beşiktaş Yahya Efendi Dergahı'ndaki kabri başına geldi.

Mezara, Türk ve Azerbaycan bayrakları koyan Paşayeva, burada bir süre dua etti.

Paşayeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cevanşir'in Azerbaycan ve Türkiye için büyük bir değer olduğunu anlattı.

Sovyet ihtilalinden sonra yoğun baskı altında kalan birçok aydının yanı sıra Cevanşir'in de Türkiye'ye yerleştiğini belirten Paşayeva, 'Petrol mühendisi Behbud Han Cevanşir, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda fedakarca çaba gösterdi. Sovyet ihtilalinin baskısından kaçıp Türkiye'ye sığınan Cevanşir, daha sonra Ermeni terör örgütü tarafından öldürüldü. Maalesef İngiltere suçu kanıtlandığı halde bu teröristi serbest bıraktı.' diye konuştu.

Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen Batı'nın hala bu suikastı inkar ettiğini söyleyen Paşayeva, 'Sadece Behbud Han Cevanşir değil, onlarca aydınımız Ermeni terör örgütleri tarafından öldürüldü. Bunu gençlere anlatmamız, öğretmemiz lazım. Sözde soykırım iddialarıyla dünyayı kandıranların en azından tarih karşısında yargılanmasını sağlasınlar.' ifadelerini kullandı.

Heyettekiler, daha sonra Birinci Dünya Savaşı'nda Şark Orduları Komutanlığını üstlenen Orgeneral Halil Kut'un kabrine de ziyarette bulunup dua etti.
Kaynak: AA