Kırım'da Yaşanan İnsan Hakları İhlalleri

Dünya Kırım Tatar Kongresi, yarımadada Kırım Tatarlarının avukatlarına karşı yapılan uygulamalara tepki gösterdi.

Dünya Kırım Tatar Kongresi, yarımadada Kırım Tatarları’nın avukatlarına yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.

Kongre, başkent Kiev’de toplanan 7’nci yönetim kurulu toplantısında Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin bir bildiri yayımladı.

Yarımadada Kırım Tatarlarının avukatlarına karşı başlatılan uygulamalara tepki gösterilen bildiride, “Rus rejimi, işgale karşı direnen Kırım Tatarları aleyhine açtığı sözde davalarda, halkımızı kukla mahkemeler önünde savunan Avukat Emil Kurbedinov’un tutuklanması ve Avukat Nikolai Polozov’un gözaltına alınması bütün hukuk sistemlerinde kutsal sayılan savunma hakkına açık bir saldırıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Avukatlara yönelik bu uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altıncı maddesi ile güvence altına alınan adli yargılanma hakkına, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 6’ncı ve 11’inci maddelerine doğrudan tecavüz olduğuna dikkat çekilen bildiride, Rusya’nın insanlığın en önemli iki metnini bir kez daha ayaklar altına aldığı kaydedildi.

Bildiride, “Dünya Kırım Tatar Kongresi; halkımızı savunma cesareti ve kahramanlığı gösteren Avukat Emil Kurbedinov ve Nikolay Polozov’a karşı işgalci rejim tarafından işlenen hukuk dışı eylemleri ve Seyran Saliyev’in tutuklanmasını bir kez daha lanetlemektedir.” denildi.

Hafta içinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, yarımadada Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'un avukatı Nikolay Polozov'u gözaltına almış, aynı gün içinde serbest bırakmıştı. Ertesi gün FSB’nin Kırım Tatarı avukatlardan Emil Kurbedinov'u gözaltına aldığı, ardından da tutuklandığı bildirilmişti.
Kaynak: AA