İki Ülkenin Yemekleri Harran'ın Ziyaretçileri İçin Pişecek

Harran Kaymakamlığının öncülüğünde açılan gastronomi kursuna katılan Suriyeli ve Harranlı kadınlar, iki ülke mutfağına ait yöresel lezzetleri yapmayı öğreniyor İlçede Gastronomi Kültür Merkezi de açılması planlanan proje kapsamında, kursu başarıyla tamamlayan kadınların turistler için yöresel lezzetler hazırlaması hedefleniyor Harran Kaymakamı Ayca: 'Burada sadece Harran'a özgü lezzetler ile Suriye mutfağından bazı yemekler bir arada olacak' Suriyeli Nasır: 'İnşallah bu kursta öğrendiğim ve öğrettiğim lezzetleri yakın bir zamanda açılacak gastronomi binasında turistler için sergileyeceğiz'.

MEHMET FATİH ASLAN - Harran Kaymakamlığının öncülüğünde açılan gastronomi kursuna katılan Suriyeli ve Harranlı kadınlar, hem Türkiye hem de Suriye'ye ait yöresel yemekleri turistler için pişirecek.

Kümbet evleri, Tarihi Ulu Camisi, Şuayb Şehri, kalesi ve dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu Harran ilçesi, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

İlçede, kadın istihdamını sağlamak ve yöreye özgü damak tadını tanıtmak amacıyla kaymakamlık tarafından hazırlanan Gastronomi Projesi'ne 16-45 yaşlarındaki dezavantajlı kadınlar veya okula devam edemeyen gençler katılıyor.

Aile destek merkezinde başlatılan gastronomi kursunda, çoğunluğu Suriyeli olmak üzere aralarında Türk kadınların da bulunduğu 100 kursiyere yemek kültürü eğitimi veriliyor.

İlçede Gastronomi Kültür Merkezi de açılması planlanan proje kapsamında, kursu başarıyla tamamlayan Suriyeli ve Türk kadınların turistler için yöresel lezzetlerden örnekler hazırlaması hedefleniyor.

Harran Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kuruluna sunduklarını Gastronomi Projesi'nin kabul görmesiyle Türk ve Suriyeli kadınlara eğitim vermeye başladıklarını söyledi.

Kursiyerlere unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin yapımının aktarıldığını belirten Ayca, 'Burada sadece Harran'a özgü yöresel ve Suriye mutfağından bazı yemekler bir arada olacak. Bu projemizde Suriyeliler ve Harranlı kadınlar birlikte eğitim alıp yemek yapacaklar. Böylece Suriye mutfağından da bazı tatları almış olacaklar. Buna da entegrasyon mutfak diyoruz.' dedi.

- Gastronomi Kültür Merkezi yapılacak

Projenin yüksek bir bütçesi olduğunu bildiren Ayca, eski bir okul binasını tadilattan geçirerek, turistler için ilçenin mimarisine uygun Gastronomi Kültür Merkezi yapılacağını kaydetti.

Ayca, merkezin açılmasıyla kadınlara burada eğitim vermeye devam edeceklerini dile getirerek şöyle konuştu:

'Bu projede eğitim alan kadınlarımızın istihdam edilme olanakları da olacak. Aşçısından temizlikçisine kadar pek çok alanda insan istihdam edeceğiz. Bu kadınlarımıza şimdi eğitimlerini veriyoruz. Başarılı olanları ileride değerlendireceğiz. Böylece ciddi manada bir kadın istihdamı sağlayacağız. Yine projemizin diğer ayağında, ilçemizdeki kümbet şeklindeki otelde ek bir mutfak yapacağız. Orada da turistlere yemek sunumu yapacağız. Dolayısıyla hem tarihi alanda hem de şehir merkezinde turistlere ikramda bulunacağız. Böylece kadın istihdamını sağlayarak turizme katkı sunacağız.'

- Suriye'nin lezzetlerini Türk kursiyerlere öğretecekler

Suriyeli Ridap Nasır da yemek yapmayı bildiğini, amacının ülkesinin lezzetlerini tanıtmak olduğunu belirtti.

Kurs sayesinde Türk yemeklerini yapmayı da öğreneceğini anlatan Nasır, 'Burada Türk arkadaşlarımdan yemek konusunda çok şey öğreneceğim ve ben de onlara çok şey öğreteceğim. Mesela bizim bir yemeğimiz Suriye'de çok biliniyor ama burada hiç yapılmıyor. Bizim mutfağımız baharat konusunda çok zengindir. Biz baharatı bütün yemeklerde kullanırız. Bu lezzetleri buradaki arkadaşlarıma öğretmek istiyorum. İnşallah bu kursta öğrendiğim ve öğrettiğim lezzetleri yakın bir zamanda açılacak gastronomi binasında turistler için sergileyeceğiz.' diye konuştu.

- 'Misafirlerimizi ortak ağırlayacağız'

Kursiyerlerden Zehra Işıldak ise kurs sayesinde gastronomi alanında kendini geliştirmek istediğini ifade etti.

Kursta unutulan yöresel yemekleri öğrenme fırsatı bulduğunu aktaran Işıldak, 'Kursta yemeklerin ve tuzun, baharatın ne kadar katılacağına yönelik el kararımızı öğrendik. Böylece nerede olursa olalım yemeklerimize neyin ne kadar katılacağını öğrendik. Yakın zamanda ilçemize gelecek misafirlere yemekleri nasıl hazırlayacağımızı, süsleyeceğimizi ve sunacağımızı öğreniyoruz. Suriyeli arkadaşlarımızla birlikte hazırlayacağımız ortak lezzetlerle misafirlerimizi ağırlayacağız.' ifadelerini kullandı.

Suriyeli Besime Savır ise yeteneklerini kurs ile birleştirerek aile bütçesine katkı sunmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA