Avustralya'da Horoz Yılı Kutlamaları

Melbourne'de düzenlenen Çin yeni yıl kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

MELBOURNE – Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen Çinlilerin Horoz Yılı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Melbourne'de yaşayan Çinliler ve binlerce Avustralyalının katıldığı yeni yıl kutlamaları için kent merkezindeki Çin Mahallesi'nde program düzenlendi.

Çin'de ay takvimine göre yılbaşı kabul edilen Çuncie (Bahar Bayramı) ve Horoz Yılı kutlamalarında ilk tören Çin Mahallesi'ndeki Çin Müzesi'nde yapıldı.

Geleneksel ejder ve kaplan danslarıyla başlayan kutlamalar trafiğe kapatılan ana caddede devam etti.

Çin'in geleneksel danslarının sergilendiği kutlamaların ilk bölümü 'kötü ruhları kovduğuna' inanılan çatapat patlatılmasıyla sona erdi.

Daha sonra dev ejderha maketi eşliğinde Melbourne caddelerinde devam eden kutlamalarda, Avustralyalılar ejder maketine yoğun ilgi gösterdi.

Avustralya'da kutlamalar 1 hafta sürecek.

Çin'de 'Bahar Bayramı' olarak da bilinen Çin yeni yılı, Avustralya genelinde 2 Şubat'a kadar birçok kentte çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Avustralya'da 2011 nüfus sayımı verilerine göre 866 bin Çinli yaşıyor.

Çinlilerin kullandığı 12 Hayvanlı Takvim'e göre, 27 Ocak'ta sona eren 'Maymun Yılı' yerini Horoz Yılı'na bıraktı. Her yıla bir hayvanın ismi verilerek oluşturulan Çin takviminde, Fare, Boğa, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Koyun, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz yer alıyor. Horoz Yılı'na giren Çin'de, yeni senenin 'şans ve bolluk' getireceğine inanılıyor.
Kaynak: AA