28. Afrika Birliği Zirvesi'ne Doğru

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit ile BM Genel Sekreteri Guterres Addis Ababa'da bir araya geldi.

28. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Etiyopya'ya gelen Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres başkent Addis Ababa'da bir araya geldi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Danışmanı Nhial Deng Nhial, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikili arasında görüşmede, Birleşmiş Milletler Barış Güçlerinin, Güney Sudan'da konuşlandırılması ve taraflar arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi konularının ele alındığını ifade etti.

Nhial, Mayardit'in görüşmede, 'Barış Gücü birliklerinin ülkesinde konuşlandırılması için hazır olduklarını, hükümetin, BM yetkilileriyle konu hakkında gerekli görüşmeleri yapacağını söylediğini' belirterek, 'BM eski Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un döneminin ardından Güney Sudan ile BM arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusu ele alındı.' dedi.

Mayardit'in muhaliflerle yeni bir diyalog sürecini başlatmayacağını vurgulayan Nhial, 'Cumhurbaşkanı, katılmak isteyen her kesime açık, savaş ve şiddetten uzak bir ulusal diyalog teklifi sundu.' ifadesini kullandı.

Öte yandan Botsvana eski Devlet Başkanı ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesine (IGAD) bağlı Güney Sudan'daki Barış Anlaşmasını Denetleme Komiserliği Başkanı Festus Mogae, komitenin, barış süreci kapsamında çalışmalarına devam ettiğine işaret ederek, 'Güney Sudan'daki sorunun temelinde, ülkedeki siyasi liderler arasındaki birlik ve anlayış eksikliği bulunuyor.' görüşlerine yer verdi.

Mogae, Güney Sudan'daki mevcut duruma ilişkin hazırlanan raporu, IGAD liderleri ile BM Genel Sekreterliğine sunacağını aktararak, komitenin, muhalif Riek Machar'in doğrudan katılmayacağı bir müzakerenin düzenlenmesi için Güney Sudan hükümetini ikna etmek üzere bazı kesimlerle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Riek Machar'ı 'darbe teşebbüsünde bulunduğu' iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklendi.

Barış görüşmeleri neticesinde 17 Ağustos 2015'te taraflar anlaşmaya vardı ancak barış süreci, cumhurbaşkanına bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğradı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da dün hazırlık toplantıları tamamlanan 28. Afrika Birliği Zirvesi'nin yarın başlaması öngörülüyor.
Kaynak: AA