İthal Ederken İhraç Eder Konuma Geldik

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversiteleri tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk yerli zeka testi ASİS’in 4 farklı dile çevrilerek ihraç edileceği müjdesini verdi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gündoğan, Yunus Emre Yerleşkesi içerisinde bulunan personel lokalinde kentte görev yapan yerel ve ulusal yayın yapan basın organlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Buluşmada konuşan Rektör Gündoğan, 2016 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri projelerden en önemlilerinden birinin de Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği ASİS’in olduğuna dikkat çekti. Gündoğan, “Bu Anadolu Üniversitesi öğretim elemanları tarafından Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında üretilen bir proje. 20 akademisyenimiz 2 yıl süreyle bu proje üzerinde çalıştı ve Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği gerçekleştirildi” dedi.



“ASİS tüm Türkiye’de kullanılmaya başlandı”

ASİS’in, Milli Eğitim Bakanlığıyla işbirliğiyle gerçekleştirildiğini de kaydeden Gündoğan, “Çünkü uygulanan okullar bakanlığın okullarıdır. Türkiye’de 26 ilimizde ve ilçelerimizde toplam 6 bin 500 çocuğumuza test uygulandı ve örneklem açısından da şimdiye kadar yapılan zeka testleri içerisinde en büyük örnekleme sahip. Yani güvenilirlik derecesi en yüksek zeka testi. Onay da alındı ve Milli Eğitim bunun lansmanını da gerçekleştirdik. 2017 yılından itibaren tüm Türkiye’de Anadolu Üniversitesi tarafından üretilen zeka testi ASİS kullanılmaya başlandı” diye konuştu.



Yılda 5 milyon dolarlık döviz Türkiye’de kalıyor

Prof. Dr. Gündoğan, ASİS’in yurt dışına döviz çıkışına da engel olacağını anlatarak, “Biz 100 yıldır İngilizceden tercüme telifini ödediğimiz zeka ölçekleriyle çocuklarımızın zeka testlerini yaptırıyoruz. Türkiye’de yılda 4-12 yaş grubunda 500 bin çocuğumuza biz zeka testi uyguluyoruz ve bunlar Amerika’dan ithal ettiğimiz, Türkçeleştirdiğimiz zeka testleri. Biz bunlar için de öğrenci başına telif ödüyoruz. Yaptığımız her test için 10 ila 20 dolar yurt dışına ödeme yapıyoruz. 500 bin kişiye yaptığımız zeka testini en azından bir 10 dolarla çarpın, 5 milyon dolar yapıyor. Dolayısıyla yerli zeka testimizle Türk ekonomisine çok ciddi anlamda bir katma değer sağladık ve yurt dışına gönderdiğimiz dövizler ülkemizde kaldı. Ayrıca bundan üniversitenin 5 kuruş bile herhangi bir gelir elde etmediğini de belirtmek isterim. Tamamen bunu bir sosyal projesi olarak hayata geçirdik ve ülkemiz eğitim sistemine katkı olsun diye sunduk” ifadelerini kullandı.

“Zeka testi ithal eden bir ülkeden zeka testi ihraç eden bir ülke konumuna da gelmiş olacağız”

Zeka testini bu yıl içerisinde ihraç edeceklerini de aktaran Gündoğan, şöyle devam etti:

“Şuanda bu testi 4 dile de çeviriyoruz. İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça dillerine. 4 farklı dilde inşallah 2017’de bunu ihraç edeceğiz. Yani zeka testi ithal eden bir ülkeden zeka testi ihraç eden bir ülke konumuna da gelmiş olacağız. Bunu da ben çok önemli bir gelişme olarak görüyorum.”
Kaynak: İHA