Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Afrika Ziyareti

Erdoğan'ın, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika ziyareti kapsamında, Türkiye ile bu ülkeler arasında, ekonomi, diploması, eğitim, sağlık, kültür, turizm, savunma, enerji, altüstyapı, inşaat, sosyal projeler gibi farklı alanlarda 19 anlaşma imzalandı Doğu Afrika'da önemli yapılanma içinde bulunan FETÖ'nün bu ülkeler için oluşturduğu tehlikelere dikkati çeken Erdoğan'ın, terör örgütüyle ilgili önemli bilgi ve belgeleri paylaştığı mevkidaşlarıyla terörle mücadelede ortak hareket etme konusunda mutabakata varıldı.

İLHAN TOPRAK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika ziyareti kapsamında, Türkiye ile bu ülkeler arasında, ekonomi, diploması, eğitim, kültür, turizm, savunma, enerji, alt-üstyapı, inşaat, ulaştırma, sosyal projeler gibi farklı alanlarda 19 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Madagaskar ve Mozambik'e yaptığı ziyaret, Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde bir ilk olması nedeniyle tarihi bir önem taşıdı.

Erdoğan'ın ilk durağı olan Tanzanya ile Türkiye arasında eğitim, sağlık, enerji, savunma, diplomasi, ulaştırma, turizm gibi alanlarda 9 farklı anlaşma, protokol, mutabakat muhtırası ve zaptı imzalandı.

Türkiye'nin Afrika'ya uzanan dost eli Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Darüsselam Ofisi açılışını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan gerçekleştirdi. Emine Erdoğan, TİKA tarafından restore edilen Tanzanya Ulusal Müzesi'ni de ziyaret ederek, iki ülke arasındaki sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi adına önemli bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Tanzanya temaslarının ardından Doğu Afrika turunun ikinci durağı Mozambik ile Türkiye arasında 6 anlaşma, protokol, mutabakat muhtırası ve zaptı imzalandı.

Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da Mozambik'te bir yetimhaneyi ziyaret ederek, TİKA'nın organize ettiği tekerlekli sandalye dağıtım törenine katıldı. Yetimhaneye bağışta bunan Emine Erdoğan, yetimhanedeki çocuklara da çeşitli hediyeler verdi.

- Devlet Yüksek Nişanı takdim edildi

Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a burada düzenlenen törenle Devlet Yüksek Nişanı takdim edildi. Ziyaret kapsamında, Türkiye ile Madagaskar arasında 4 anlaşma imzalandı.

Emine Erdoğan ise Madagaskar'da yine TİKA tarafından hizmete sokulan ve ekipman desteği verilen kadın eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Dünyada sadece Madagaskar'da yaşadığı bilinen lemurların doğal yaşam alanı olan Lemur Parkı'nı ziyaret eden Emine Erdoğan, ziyaretinin anısına parka bir baobab ağacı da dikti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç ülkeyi kapsayan Doğu Afrika ziyaretinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) da organizasyonuyla 150'ye yakın iş adamı hazır bulundu. Bu ülkelerle yatırım ve ticaret olanaklarını yerinde inceleyen iş adamları, aynı zamanda Afrikalı ortaklarıyla yürütecekleri projeler üzerinde bölge iş adamlarıyla görüş alışverişi yapıldı. Türk iş adamları özellikle, enerji, alt-üst yapı, inşaat, ulaştırma ve hizmet sektöründe yatırım imkanlarını araştırdı.

- DEİK, TPSF ile anlaşma imzalandı

Türkiye ile Tanzanya arasındaki mevcut iş potansiyelinin değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılında kurulan DEİK/Türkiye-Tanzanya İş Konseyi'nin karşı kanadını oluşturmak üzere Tanzanya Özel Sektör Kurumu (TPSF) ile bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile TPSF Başkanı Dr. Reginal Mengi arasında gerçekleştirildi.

1998 yılında kurulan TPSF, Tanzanya özel sektörünün çatı kuruluşu olarak 220 üyesi, 167 dernek ve kurumsal üyesiyle faaliyet gösteriyor, dolaylı olarak 4 milyon özel sektör temsilcisiyle de iş ağı oluşturuyor.

- FETÖ tehlikesine dikkat çekti

Doğu Afrika'da önemli yapılanma içinde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bu ülkeler için oluşturduğu tehlikelere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütüyle ilgili önemli bilgi ve belgeleri de mevkidaşlarıyla paylaştı.

FETÖ'nün kıtadaki faaliyetlerinin yalnızca Türkiye için değil, tüm dost ülkeler için zararlarına işaret eden Erdoğan'a, ziyaret ettiği ülkelerin liderlerinden mücadele konusunda ortak hareket etme desteği geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyarette, Afrika'da, Türkiye adına faaliyet gösterecek kurum ve kuruluşların Maarif Vakfı, TİKA, Türk Kızılay'ı gibi yalnızca ilgili ülkelerdeki Türk büyükelçiliklerinin veya misyonlarının bilgisi ve izni ile görev yapanlar olduğunun altını çizdi.
Kaynak: AA